Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Novom godinom nova pravila

Kakve veze ima Voltaire s 'Linićevim' fiskalnim blagajnama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S početkom sljedeće godine trebale bi zaživjeti fiskalne blagajne u lokalima koji posluju s gotovinom. Ministar Linić kaže da će time uvesti fiskalnu disciplinu, a premijer mu je podršku dao citirajući Voltairea.

Od prvog dana sljedeće godine svi koji posluju s gotovinom prema novom će Zakonu o fiskalizaciji morati imati blagajne povezane izravno s Poreznom upravom. U Vladi ističu kako je glavni razlog uvođenja fiskalnih blagajni disciplina, a svi koji ne budu svoje blagajne prilagodili novim pravilima, bit će zapečaćeni i zatvoreni dok to ne naprave.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA Nelagoda, suzdržanost i formalnost na Pantovčaku! Tvrda kohabitacija se nastavlja: "Sumnjam da će Milanović odustati od borbe" Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je u obrazloženju kako je potrebno krenuti s predloženim modelom zakona zbog nelogičnosti u prometu gotovinom. 'Uvodi se kontrola u prometu gotovinom u Hrvatskoj. Promet u gotovini od samo 15 posto nije realan. Malo je iskazivanje dohotka', ističe Linić. 'Nema gotovinskog plaćanja iznad 5.000 kuna. Izuzeci su prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda i provođenje zdravstvene zaštite', dodao je.

>> Linić: Moramo ukinuti nultu stopu PDV-a na najnužnije potrepštine

'Ova mjera čini sustav transparentnim i eliminira sivu ekonomiju. Mi za 60 posto snižavamo PDV u turističkom sektoru, ali se traži čišće poslovanje', komentirao je Linićevo izlaganje prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Premijer Zoran Milanović rekao je da su jasnoća i transparentnost u stvari jedno te isto. Sve je popratio citatom Voltairea: 'Sloboda je kad se čovjek pokorava zakonu, a ne pojedincu.'

Linić je dodatno pojasnio da će od uvođenja fiskalnih blagajni iduće godine proračun ostvariti prihode od najmanje 600 milijuna kuna. Fiskalne blagajne trebale bi omogućiti obračun sa sivom ekonomijom, koja se najviše razmahala u ugostiteljstvu. 'Prijavljeni dnevni prihodi od 200 do 400 kuna ne govore o siromaštvu nekih ugostitelja nego o poreznoj evaziji, a to ćemo onemogućiti fiskalizacijom i najžešćim mjerama, poput oduzimanje prava na rad i zatvaranja objekata', rekao je ministar financija. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene