Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronakriza uzela danak

Svaki četvrti poduzetnik uvjeren je da će završiti u stečaju: "Slabo gospodarstvo smo mi skuhali prije krize"

Tvrtka Prostoria
Tvrtka Prostoria DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Knezović Tomislav Knezović Foto: DNEVNIK.hr Tvrtka Prostoria Tvrtka Prostoria Foto: DNEVNIK.hr Gospodarstvenici o koronakrizi, grafika Gospodarstvenici o koronakrizi, grafika Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda Poljoprivreda Foto: DNEVNIK.hr +0 Skladište poduzeća Galerija 1/5 >>
Poduzetnici se već polako okreću razdoblju u kojem će krenuti cijepljenje i popustiti mjere, ali taj pogled je vrlo neizvjestan. Koronakriza je ostavila traga, a svaki četvrti poduzetnik vjeruje da će završiti u stečaju.

Dok su neki biznisi na proljeće, u doba lockdowna, krenuli nizbrdo Tomislav je odlučio iskoristiti situaciju i skrojiti svoju sreću. Tvrtka je bila zatvorena, namještaj se nije prodavao, ali sve su okrenuli u svoju korist.

"Dobro nam je koristilo i uz to smo još razvili nekoliko novih modela namještaja i već u šestom, sedmom mjesecu smo se vratili još jači nego što smo bili u trećem", rekao je Tomislav Knezović, poduzetnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usmjeriti ih prema ugroženima Hrvatska udruga poslodavaca: ''Vlada hitno treba objaviti daljnje mjere pomoći gospodarstvu'' Slika nije dostupna Razočarani Poduzetnici nezadovoljni Vladinim mjerama: "Tražimo osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo"

No, nisu svi bili sreće kao on. Na neke biznise korona je itekako ostavila traga. Prema istraživanju Hrvatske udruge menadžera, poduzetnici domaće gospodarstvo ocjenjuju kao slabo i neotporno na krizu. Polovici njih prepolovljeni su prihodi, a svaki četvrti očekuje stečaj ako se kriza nastavi. Polovica poduzetnika jedva financira plaće.

Tvrtka Prostoria Gospodarstvenici o koronakrizi, grafika (Foto: DNEVNIK.hr)

"Kriza je na kraju ogolila naše gospodarstvo za koje smo znali ionako da je slabo. Slabo gospodarstvo smo mi skuhali prije korona krize", govori Tihomir Premužak, predsjednik CROMA-e.

Knezović nadodaje kako je Hrvatska nije osiromašena u zadnjih 6 mjeseci korona krize nego u zadnjih 30 godina, ali da tek sad to izlazi na vidjelo.

Vrijeme je, ističe poslovni sektor, da se okrenemo novim tehnologijama i poljoprivrednoj proizvodnji.

"Mislim da bi turizam trebao biti ''dućan'' za naše proizvode i to one poljoprivredne proizvode koje bi trebali proizvesti na zapuštenoj zemlji koje smo zapustili desetljećima prije korona krize. To sve skupa treba obnoviti" kaže Premužak.

"Firme moraju bit zdrave i solventne kako bi se mogle snaći i raditi poslove ako se dogodi nešto ovako", dodaje Knezović.

No nije baš sve tako crno. Kao pozitivne stvari poslodavci ističu državne naknade za očuvanje radnih mjesta zbog kojih nije došlo do poplave otkaza. Optimizam budi i cjepivo protiv koronavirusa.

"Moramo se koncentrirati na planove nakon korone. Dakle, koje strategije koristiti, postaviti srednjoročni i dugoročni plan djelovanja. Ispravno postaviti i strukturirati plan te na osnovu toga napraviti jedan ispravan okvir", rekao je Premužak.

Poslovni pesimizam u Hrvatskoj puno je veći od onog u ostatku Europe. I dok kod nas svako četvrto poduzeće strahuje od stečaja, u Europi takav scenarij očekuje tek svako deseto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene