Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše ocjene Hrvatske

'Izborni program pokazuje da se nećemo izvući bez MMF-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S jesenskog zasjedanja svjetskih financijskih lidera stigle su nove kritike Hrvatskoj zbog premalog gospodarskog rasta i prevelike rupe u proračunu.

U Washingtonu je bila i ministrica financija Martina Dalić s guvernerom Željkom Rohatinskim. Danas nije htjela komentirati kritike, samo poručuje da je Hrvatska ostvarila gospodarski rast i ne treba pomoć MMF-a. Ekonomski analitičari s druge strane poručuju da s ovakvim programom za oporavak nećemo imati izbora.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija"

Na sastanku svjetskih financijskih lidera depresivno ozračje i iste takve poruke. Globalna ekonomija je u vrlo neizvjesnoj situaciji, a stigle su i kritike Hrvatskoj. Gospodarski rast ispod 2 posto u 2012. godini je razočaravajući. Rupa u proračunu od 15 milijardi kuna je prevelika, nismo dovoljno konkurentni i loši su uvjeti za privatna ulaganja.

Jedina pozitivna poruka jest da ipak nismo nova Grčka. Ministrica financija Martina Dalić iz Washingtona je poručila kako je bitno da naša ekonomija pokazuje rast. Novih zaduženja, barem do izbora, neće biti. I dalje smatra da pomoć MMF-a ne trebamo. No, s njom se ne slažu ekonomski analitičari.

'U Hrvatskoj se ništa ne događa u smislu stabilizacije gospodarstva i u smislu nalaženja optimalnog puta izlaženja iz krize', smatra ekonomski analitičar Guste Santini i dodaje kako predizborni programi bez štednje i rezova jasno pokazuju da se nećemo moći izvući bez MMF-a.

'S MMF-om nećemo moći imati tu socijalnu senzibilnost koja je u uvjetima ovog siromaštva koje vlada u hrvatskoj izuzetno bitna', smatra. Ako sami ne raspodijelimo socijalnu cijenu štednje, MMF-ove škare rezat će bez milosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene