Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz turistički značaj, instalacija pozdrav suncu u Zadru mogla bi još više podebljati gradski proračun. Višak sunčeve energije koju proizvede, može biti prodan, čak i izvezen.


Instalacija koja je svojom atraktivnošću izdvojila Zadar od ostatka Europe i zahvaljujući svojoj neobičnosti postala turistički mamac ubuduće će proizvoditi i struju. Za otkup je zadužen hrvatski operator tržišta energije. 'Za svaki proizvedeni kilovat, država je dužna platiti tri puta više nego što je onaj proizvedeni kilovat na tržištu struje koji ulazi u mrežu', kaže Nives Kožulić, pročelnica Odjela za prostorno planiranje.

Vezani članci Održana utrka Wings for life - 1 Ovogodišnja utrka Wings for Life prikupila više od četiri milijuna eura: ''Ništa nas ne može pokolebati, samo su se malo promijenila pravila'' Američka vojska u Zadru - 2 Impresivne slike iz Zadra: Američka vojska stigla u Hrvatsku, imaju poseban razlog

U Hrvatskoj je zasada pet povlaštenih proizvođača koji utrostručuju cijenu kilovata. Grad očekuje i naknadu troškova za dosadašnju isporuku. Isplativost nije upitna. Dobar posao gradu jamči i nalog Europske unije.

I građani će u dogledno vrijeme osim morskih orgulja osluškivati i količinu isporuke i prodajnu cijenu energije. Oni sami nadaju se smanjenju troškova ulične rasvjete i izgradnji novih svjetlećih elemenata. Ovisno o broju sunčanih dana u godini, već se može izračunati količina proizvodnje, a time i zarada. 'Pozdrav Suncu troši 5 kilovata, a proizvodi 15', kaže Sergej Kočić, predstavnik Interlighta.

I sve to puta tri. Sunčani dani ubuduće će podjednako razveseljavati sve Zadrane. Gradska uprava imat će financijsku korist, a građani kao dosada, veliki užitak i direktnu vezu sa suncem.