Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija banke

Hypo banka budućnost vidi u istočnoeuropskim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hypo Alpe Adria banka je počela racionalizaciju poslovanja, a povlači se i iz niza zemalja, te smanjuje opseg poslovanja u Austriji.

Te je informacije potvrdio Gottwald Kranebitter, član uprave banke, za Deutsche Welle. Još početkom travnja austrijski su mediji objavili planove sanacije Hypo Group Alpe Adria, prema kojima bi ta banka bila duplo manja nego je sada. Prošlog tjedna uprava je u Bruxelles poslala plan sanacije, koji treba pokazati da banka može preživjeti, inače bi se državna akcija spašavanja od prosinca prošle godine mogla proglasiti nedopuštenom subvencijom.

'Naša banka budućnost vidi u istočnoeuropskim zemljama, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Na tim prostorima banka je snažno prisutna, a to želi i ostati', rekao je Kranebitter. On dodaje kako bi Europska unija mogla ustrajati da se Hypo Alpe Adria povuče iz Italije, odnosno iz zemlje u kojoj je i počela svoju ekspanziju po središnjoj Europi, a teško će opstati i u Njemačkoj te Ukrajini'.

Ako sve bude po planu, sanacija banke bi se mogla završiti za nekoliko godina, a onda bi ju Austrija mogla prodati. Na taj način država bi vratila 1,3 milijarde eura. 'Ako uspijemo uvjeriti Europsku uniju da banka može opstati kao mreža to znači da je dovoljno velika i ako za restrukturiranje preostane dovoljno vremena, tada smatram da imamo dobre izglede da vratimo novac', zaključio je Kranebitter.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene