Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Pad drugu godinu zaredom

Europska unija procijenila: Hrvatska 2013. u ekonomskom minusu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predviđa se i da ministar Linić neće uspjeti zadržati deficit na planiranih 3 posto ili 10 milijardi kuna. Problem je i što se Hrvatska približava 60-postotnom vanjskom dugu ili gornjoj granici koju EU dozvoljava.

Hrvatsko gospodarstvo će i drugu godinu zaredom, točnije 2013., završiti u minusu. Ocjena je to Europske komisije koja po prvi puta i Hrvatsku ocjenjuje, ali i daje procjenu ekonomskog rasta u sljedeće tri godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dodatna sredstva Ozbiljno upozorenje Europske komisije: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU-u! Slika nije dostupna Odbija razgovor s radnicima Diokija Linić ne odustaje od ideje da ograniči minuse na tekućim računima

Hrvatska ekonomija ce 2013. završiti padom od 0,4 posto. Za 2012. procjena je Europske komisije da je hrvatsko gospodarstvo palo za 1,9 posto. Blagi oporavak ekonomije Hrvatska može očekivati tek 2014. i to na 1 posto.

Proračunski minus ministar Linić neće moći zadržati na 3 posto ili oko 10 milijardi kuna, već će on biti 5 posto ili skoro 15 milijardi kuna.

Zašto smo u minusu?

Europska unija procjenjuje da su rizici, ili bolje reći ovakve negativne procjene, uvjetovane činjenicom da su dvije od tri kreditne agencije smanjile rejting. Problem za Hrvatsku je što se zemlja približava 60-postotnom vanjskom dugu ili gornjoj granici koju EU dozvoljava. I problem je u ovoj godini da će zbog rezova u proračunu biti manjih investicija, a time i manji rast.

Inflacija će se smanjiti ili pasti na 3 posto u 2013., a sljedeće godine bit će 2 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene