Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Građani predlažu Vladi: Uzmite novac političarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada tvrdi 87% proračuna je zadano. Pokažite nam komu i kako uzeti, poručuje premijerka.

Agencija Ipsos Puls za Novu TV provela je istraživanje na čemu bi građani štedjeli u proračunu za 2010.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Prvi bi, ako se pita građane, na udaru štednje bili političari i njihove plaće. Smanjenje plaća za njih nekoliko tisuća traži 89% građana, protiv je 7%. To je malen novčani iznos, a više razina demagogije i geste. No manja plaća otvara i stalni strah od korumpiranosti političara.

Potom bi se na udaru građana našla javna poduzeća te zaposleni u njima. Statistika govori da su njihove plaće i veće od realnog sektora, a građani smatraju kao bi to moglo biti drugo mjesto ušteda. Njih 64% smatra da te plaće treba smanjiti, a petina je protiv toga.

Jedna od javnih tvrtki, HAC, godinama je gradio autoceste, no sada građani misle kako tomu treba doći kraj. Zaustavljanje cestogradnje i toliko osporavanog Pelješkog mosta traži 63,8% građana, a za nastavak gradnje cesta i mostova je 20% ispitanika.

Ove godine u proračunu će nedostajati 16 milijardi kuna za mirovine, a dio se odnosi na povlaštene, što uključuje i braniteljske. 52% građana smatra da se i tu može odmah štedjeti, a 31% je protiv. No pod povlaštenim mirovinama ima i partizana, domobrana, branitelja i bivših političara.

Iako smo u NATO-u, naši avioni gotovo ne lete, tenkovi ne voze, a brodovi ne plove. Gotovo polovica ispitanika (49,5%) je za smanjene troškova u obrani. Njih 35% je protiv.

Ovoga tjedna Vladu očekuju pregovori sa sindikatima javnih službi o regresu i božićnici za čiju isplatu u 2010. nema novca. Sindikati su protiv uskraćivanja prava, 48% građana misli kako se tu može uštedjeti, a 31% je protiv toga.

Ne dirajte profesore, liječnike i mirovine

Iako bi uskratili prava povlaštenim mirovinama, 88% građana ne želi da se diraju mirovine građana. Isto tako 72% ispitanika ne želi da se dira obrazovanje, a nešto manji broj je protiv diranja u zdravstevni proračun (71,8%), baš kao i socijalne pomoći (71,7%). Građani sa 69,7% ne žele da se diraju plaće javnim službenicima kao što su učitelji i liječnici.

Što bi rezali birači HDZ-a, a što SDP-a

Zanimljivo je i istraživanje među biračima dviju velikih stranka, HDZ-a i SDP-a. Što bi oni rezali, a što ne. Plaće političara bile bi odmah na udaru, s tim da bi ih u većem broju rezali SDP-ovci (91%), a HDZ-ovci (79,8%). SDP-ovci bi u većem broju (24,9%) naspram HDZ-ovih 18,9% rezali povlaštene mirovine.

U podjednakom iznosu i HDZ-ovi i SDP-ovi birači bi rezali plaće u javnim poduzećima te uskratili regres i božićnicu javnim službenicima. Ipak 29,7% HDZ-ovih birača bi zastavilo cestogradnju naspram 45,8% SDP-ovih birača.

Mirovine i socijalu nitko ne bi dirao

SDP-ovci s 94,9% te HDZ-ovci sa 87,4% posto ne bi dirali mirovine. Slično je i sa socijalnim pravima. 74,9% SDP-ovaca te 65,5% HDZ-ovaca to ne bi diralo. Više od 70% HDZ-ovih birača ne bi diralo plaće u javnim službama, a 67% SDP-ovaca misli isto. U sličnim i većim iznosima ni HDZ-ovi ni SDP-ovi birači ne bi dirali izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje.

Istrani ne bi dirali javne službe, Zagrepčani božićnice, a Dalmatinci ceste

Zanimljivo istraživanju je pokazalo kako građani Istre, 85,3%, ne bi dirali plaće javnim službenicima, a 60,6% ne bi diralo ni plaće državnih službenika ili administracije.

Zagrepčani ne bi u 40% slučajeva dirali božićnice i regres, no to je logično ako se zna da je veći dio državne administracije radio u hrvatskoj metropoli. Četvrtina Slavonaca ne da zadiranje u plaće u javnim poduzećima, ali njih 66% ne bi da se diraju poticaji u poljoprivredi.

Zanimljivo je kako je 50% Zagrepčana protiv diranja poticaja u brodogradnji, više nego Dalmatinaca kojih je 41% protiv diranja poticaja u brodogradnji. Zato 26% Dalmatinaca traži da se ne diraju projekti cestogradnje pa i Pelješkog mosta. A nakon što su se povezali, najspremniji da se ti projekti zaustave su Zagrepčani, Istrani i Primorci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene