Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Forbes: Warren Buffett najbogatiji čovjek na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Warren Buffett najbogatiji je čovjek na planetu, zahvaljujući rastu cijene dionica njegove kompanije Berkshire Hataway, a bogatstvo najomiljenijeg američkog investitora naraslo je na 62 milijarde dolara, 10 milijardi više nego prošle godine i dovelo ga na prvo mjesto Forbesove liste bogataša za 2008. objavljene u srijedu.

Nakon 13 godina provedenih na prvom mjestu Forbesove liste, vlasnik Microsofta Bill Gates pao je na treće mjesto s 58 milijardi dolara, iza svog velikog prijatelja Buffetta i telekomunikacijskog tajkuna iz Meksika, Carlosa Slima Helua, sa 60 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdio 'Forbes' Jacko je najunosnija mrtva slavna osoba Slika nije dostupna Forbes objavio Zuckerberg bogatiji od Jobsa i Murdocha

Indijac Lakshmi Mittal, vlasnik industrije čelika, je četvrti s 45 milijardi dolara.

Na petom i šestom mjestu su njegovi sunarodnjaci, posvađana braća Mukesh Ambani (petrokemija) s 43 milijarde, i Anil Ambani (telekomunikacije, energetika) s 42 milijarde dolara.

Sedmi je vlasnik poduzeća za proizvodnju pokućstva Ikea, Šveđanin Ingvar Kamprad s obitelji, s bogatstvom od 31 milijarde dolara. Indijac KP Singh (nekretnine) je na osmom mjestu Forbesove liste s 30 milijardi dolara.

Rus Oleg Deripaska, vlasnik industrije aluminija, je deveti s 28 milijardi dolara, a deseti Nijemac Karl Albrecht, vlasnik maloprodajnog lanca Aldi, s bogatstvom vrijednim 27 milijardi dolara.

Warren Buffett (77) je 1962. godine kupio tekstilnu tvrtku Berkshire Hathaway, a potom je počeo kupovati osiguravajuće kompanije i investirati njihove novčane rezerve. Danas Berkshire ima najveća ulaganja u osiguranju (GEICO, General Re), draguljarnicama (Borsheim's), komunalnim tvrtkama (MidAmerican Energy Holdings) i prehrambenoj industriji (Dairy Queen, See's Candies). Nekontrolne pakete dionica ima u pivarskom divu Anheuser-Busch, Coca-Coli i Wells Fargu, a nedavno je objavljeno da ima i značajan udio u Kraft Foodsu


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene