Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema promjene

Forbesova lista: Todorić najbogatiji Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na vrhu Forbesove liste najbogatijih Hrvata, unatoč recesiji, nema promjene.

Jedini milijarder Ivica Todorić daleko je ispred svih. Vrijednost dionica vlasnika Agrokora popela se do gotovo 4 milijarde kuna. Za većinu njih nema recesije. Svakodnevno obrću miljune, uglavnom zarađuju, nekad i gube, a bogatstvo im se broji u stotinama miljuna kuna. Ipak na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata jedno je ime već dugo daleko ispred svih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Forbesova lista Kriza i razvodi: Bogati 'kraći' za 300 milijardi dolara Slika nije dostupna Forbesova lista najbogatijih Financijska kriza smanjila broj milijardera u svijetu

'Mi gotovo nismo ništa pali, mi rastemo u odnosu na prošlu godinu', rekao je Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora, koji je i dalje kralj domaćeg biznisa, jedni milijarder sa skoro četiri milijarde kuna svojih dionica. Vlasnički kontrolira većinu tvrtki koje čine njegov Agrokor. 'Posve je neprikosnoven. Postoje u toj vlasničkoj strukturi Agrokora 70 posto Ivice Todorića i 30 posto Ivica Todorić zastupnički račun. Nismo ulazili u spekulacije što stoji iza tog zastupničkog računa', rekao je Mario Gatara iz Forbesa. U Forbesu procjenjuju da je Agrokorova izlistana imovina teška oko pet i i pol milijardi kuna. Drugi na listi je Emil Tedschi vlasnik Atlantic grupe. Vrijednost njegovog udjela u kompaniji je skoro 900 milijuna kuna.

'Biznis u njegovim rukama očito se dobro razvija, među prvih deset igrača Tedeschi je daleko najmlađi što mu itekako ide u prilog', objašnjava Gatara. Treće i četvrto mjesto dijele dva najveća dioničara Adris Grupe Ante Vlahović i Plinio Cucurrin. Vlahović je težak 666 milijuna kuna i upravlja duhanskim biznisom. Cucurrinova vrijednost dionica je 422 milijuna. Nedavno su biznis proširili na Iran. 'I naravno, bježi u zemlje gdje još dugo vremena neće biti govora o nekom zakonu o zabrani pušenja na javnom mjestu i sličnim restrikcijama', dodaje Gatara.

Peti je hotelijer Anđelko Leko sa 408 milijuna kuna dionica. Šesti Robert Ježić vlasnik Diokia sa 383 milijuna dok je javnosti prilično nepoznati Milan Artuković većinski vlasnik Francka sedmi sa 254 milijuna. Prva žena na listi je sestra Emila Tedeschog, Lada Fiorio Tedeschi koja sa 132 miljuna kuna kontrolira skoro osam posto Atlantic Grupe. Naravno pravo bogatstvo navedenih je realno veće od dionica, jer u ovu listu nije uračunata sva njihova imovina, nekretnine i pokretnine. Iznenađuje izostanaka nekih hrvatskih bogataša s ove liste, no razlog toga je što mnogi od njih, nemaju dionice u Hrvatskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene