Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

AKCIJSKI PLAN

VELIKA POREZNA REFORMA U EU Žele potpuno izmijeniti način oporezivanja tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovačkim će društvima na raspolaganju biti jedinstvena pravila i svojoj će domicilnoj poreznoj upravi moći podnijeti jednu poreznu prijavu za sve aktivnosti u EU-u.

Europska komisija predložila je danas na sastanku u Strasbourgu temeljitu reformu oporezivanja poduzeća na jedinstvenom tržištu. 

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

Prijedlog uključuje ponovno pokretanje inicijative za uspostavu konsolidirane osnovice poreza na dobit (CCCTB), koja je prvi put predložena još 2011. godine. Države članice znatno su napredovale kad je riječ o brojnim ključnim elementima prethodnog prijedloga konsolidirane osnovice, ali nisu se konačno usuglasile, navodi Komisija.

Prilagođenim prijedlogom konsolidirane osnovice osigurat će jednake uvjete za multinacionalna poduzeća i otežati izbjegavanje plaćanja poreza, dodaje Komisija.

Osim CCCTB-a, paket uključuje dva dodatna prijedloga kojima se želi poboljšati trenutačni sustav rješavanja sporova u EU-u u području dvostrukog oporezivanja te učvrstiti postojeća pravila o suzbijanju zloporabe.

“Poreznom bi se politikom trebali podupirati EU-ovi ciljevi gospodarskog rasta i društvene pravednosti. Cilj je današnjih prijedloga potaknuti rast i ulaganja, poduprijeti poduzeća i osigurati pravednost. U postojećem je sustavu poreza na dobit financiranje zaduživanjem povlaštenije od financiranja vlasničkim kapitalom. Smanjenje te pristranosti u poreznom sustavu važan je element akcijskog plana za uniju tržišta kapitala i dokaz naše predanosti uspjehu tog projekta”, izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Stope poreza na dobit nisu obuhvaćene konsolidiranom osnovicom i one i dalje ostaju pod nacionalnom nadležnošću, a konsolidiranom osnovicom stvorio bi se transparentniji, učinkovitiji i pravedniji sustav za izračun porezne osnovice trgovačkih društva s prekograničnim poslovanjem.

Trgovačkim će društvima na raspolaganju biti jedinstvena pravila i svojoj će domicilnoj poreznoj upravi moći podnijeti jednu poreznu prijavu za sve aktivnosti u EU-u. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene