Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistički rezultati

EK povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,2 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prijašnjih 2,9 na 3,2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati.

Restrukturiranje Agrokora, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj, imalo je, čini se, manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo, navodi se u jesenskim ekonomskim prognozama Europske komisije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome'' Slika nije dostupna procjene za europodručje Europska komisija objavila nove prognoze za Hrvatsku, vrhunac inflacije očekuju u drugom kvartalu

Upravo zbog izbijanja krize u Agrokoru Komisija je u proljetnim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prethodnih 3,1 na 2,9 posto.

No, u novim prognozama povećala je stopu rasta na 3,2 posto jer su, osim manjeg nego što se očekivalo negativnog utjecaja Agrokora, u ljetnim mjesecima snažno porasli industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo.

Uz to, navodi se u prognozama EK-a, dolasci turista i broj noćenja porasli su po dvoznamenkastim stopama.

"Ti trendovi, zajedno sa snažnim pokazateljima raspoloženja potrošača, navode na zaključak da će gospodarstvo i u drugom polugodištu zadržati snažan rast, pa bi očekivani rast BDP-a u cijeloj 2017. mogao biti 3,2 posto", navodi se u prognozama Komisije.

U prvom tromjesečju ove godine BDP je porastao 2,5 posto na godišnjoj razini, a u drugom 2,8 posto. Ostvare li se procjene Komisije, hrvatski BDP porastao bi u ovoj godini iznad prosjeka u Europskoj uniji, koji bi, smatra Komisija, mogao iznositi 2,3 posto.

Procjene Komisije među najoptimističnijima

I većina domaćih i stranih analitičara očekuje u ovoj godini rast gospodarstva od oko 3 posto.

Prema Hininoj anketi provedenoj prije tri mjeseca, sedam domaćih makroekonomista procjenjuje da bi rast BDP-a u 2017. u prosjeku mogao iznositi 2,9 posto.

Hrvatska narodna banka (HNB) nedavno je pak povećala procjenu rasta s 3,0 na 3,3 posto.

I Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je nedavno procjenu rasta s 2,9 na 3,1 posto, dok je Svjetska banka zadržala procjenu od 2,9 posto.

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) očekuje pak rast od 3,1 posto, dok je Vlada proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene