Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje je koliko će britanskom gospodarstvu trebati da se vrati na stare staze, ali i koliko će još duboko pasti.


Otkako su se Britanci u lipnju izjasnili za napuštanje Europske unije, funta je pala za 14 posto u odnosu na američki dolar, a po snazi je najslabija od 1985. godine. Funta je tako od argentinskog pezosa preuzela nezahvalnu titulu najgore valute.

Vezani članci Lindsay Hoyle (Foto: AFP) Britanski parlament dobio novog šefa: "Nadam se da će parlament opet biti predmet zavisti" Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) Farage odustao od izbora, vodit će kampanju protiv Johnsonova sporazuma o brexitu

Analitičari drže da će se pad nastaviti te da bi mogla završiti na razini 1,15 američkih dolara. Razlog ovim crnim predviđanjima je nesigurna investicijska klima izazvana strahom od recesije i političkom nesigurnošću.

U ovom trenutku, funta je najgora važna valuta u svijetu. Gora je i od argentinskog pezosa koji je u odnosu na dolar pao 11,7 posto. Napomenimo da se u slučaju Argentine radi o drugom najvećem gospodarstvu Južne Amerike koje je već godinama u ekonomskoj krizi te u kojoj je godišnja stopa inflacije 40 posto.

Funta je tako lošija i od meksičkog pezosa, južnoafričkog randa i kineskog yuana.