Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MMF ili rezanje troškova?

Država u minusu 10,5 milijardi kuna: Kome uzeti novac za krpanje proračuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada može izbjeći MMF ako se napravi dramatični rez državnih financija. Da smo to učinili prije, danas ne bi toliko govorili o MMF-u. Dolazak MMF-a značilo bi drastično rezanje proračunskih sredstava, brojnih socijalnih prava, svega na što smo navikli.

Desetljećima smo živjeli iznad svojih mogućnosti, a sada smo došli pred zid. Trebamo shvatiti da možemo živjeti samo od onoga što imamo. Pravo stanje državnih financija nije nimalo optimistično. Već smo u ožujku, a stanje je više nego ozbiljno.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija"

U ovom trenutku država za 2009. godinu predviđa da će od poreza prikupiti 116,5 milijardi kuna, a potrebe države su gotovo 127 milijardi kuna. Sada smo već u minusu 10,5 milijardi kuna. U ovom trenutku ovisimo o turističkoj sezoni. Podbaci li ona, u državnim financijama bit će još dramatičnije stanje. Potrebno je rezati troškove, ali u izbornoj godini treba se pitati kome ne uzeti kune kojima će se pokriti minus.

HDZ je donio političku odluku, još prije nekoliko mjeseci, kako se neće dirati stečena prava. Ostaju subvencije, financijski rashodi, regionalni razvoj, HŽ i ceste.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene