Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada može izbjeći MMF ako se napravi dramatični rez državnih financija. Da smo to učinili prije, danas ne bi toliko govorili o MMF-u. Dolazak MMF-a značilo bi drastično rezanje proračunskih sredstava, brojnih socijalnih prava, svega na što smo navikli.


Desetljećima smo živjeli iznad svojih mogućnosti, a sada smo došli pred zid. Trebamo shvatiti da možemo živjeti samo od onoga što imamo. Pravo stanje državnih financija nije nimalo optimistično. Već smo u ožujku, a stanje je više nego ozbiljno.

Vezani članci Slika nije dostupna U HRVATSKU STIŽE MMF Premijer će predstaviti plan za spas gospodarstva Slika nije dostupna Troškovi puta: Varga u državni proračun uplatio 3679,76 kuna

U ovom trenutku država za 2009. godinu predviđa da će od poreza prikupiti 116,5 milijardi kuna, a potrebe države su gotovo 127 milijardi kuna. Sada smo već u minusu 10,5 milijardi kuna. U ovom trenutku ovisimo o turističkoj sezoni. Podbaci li ona, u državnim financijama bit će još dramatičnije stanje. Potrebno je rezati troškove, ali u izbornoj godini treba se pitati kome ne uzeti kune kojima će se pokriti minus.

HDZ je donio političku odluku, još prije nekoliko mjeseci, kako se neće dirati stečena prava. Ostaju subvencije, financijski rashodi, regionalni razvoj, HŽ i ceste.