Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftinija hrana

Cijene usluga padaju, a roba rastu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati imaju sve manje novca na raspolaganju, pala je potrošnja, a s njom i inflacija, koja se u Hrvatskoj kreće na najnižim razinama još od 2002. godine. Osim toga, Zavod za statistiku objavio je pad cijena usluga dok cijene roba rastu.

I dok vrijednost plaća i zaposlenost padaju u postocima, cijene padaju u promilima. Ali većinom još uvijek rastu. I to onome bez čega ne možemo: odjeći i obući, hrani, prijevozu, stanovanju i režijama. Cijena odjeće i obuće porasla je za 0,35 posto, prehrane i bezalkoholnih pića 0,3 posto, prijevoza 0,1 posto, dok stanovanje i režije rastu za 0,05 posto.

Pročitajte i ovo Trgovina - 2 zamrzavanje cijena Hrvatska obrtnička komora upozorava na posljedice Vladinih mjera na male trgovce: "Ideja koja je neprovediva u praksi" Ilustracija "Ekonomska kava" Hrvati sve više kupuju u stranim trgovačkim lancima: Pogledajte koji su najpopularniji

>> 'Svaki put se čudim od čega Hrvati žive'

Jedino su povrće i kruh neznatno pojeftinili. Stručnjaci predviđaju daljnji pad cijena prehrambenih proizvoda. Kako su Hrvati smanjili telefoniranje, opremanje stana, kulturno i sportsko uzdizanje, a i manje zalaze u kafiće, pritisnuti davatelji usluga malo su korigirali cijene. Pale su cijene telekomunikacija za 0,7 posto, pokućstva i opreme za održavanje stana 0,3 posto, rekreacije i kulture 0,2 posto, a ugostiteljske usluge 0,1 posto. No, potražnja za alkoholom i duhanom nije jenjala, pa je i cijena ostala ista. Baš kao i liječenju. I obrazovanje već godinama drži cijenu, no, mnogima postaje luksuz. A u krizi luksuzu cijena ide gore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene