Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stampedo u TLM Šibenik

Bolje uzeti otpremninu nego za taj novac raditi još par godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šibenska Tvornica lakih metala, nekada je zapošljavala osam i pol tisuća ljudi, a Šibenčane prehranjivala generacijama. Od tada do danas, broj radnika u stalnom je padu pa je privatizaciju i preuzimanje TLM-a od strane Adrial konzorcija, dočekalo tek 1400 ljudi.

No, u svega dvije i pol godine ovu je tvornicu napustilo njih 400. Masovni odlazak sam po sebi ne bi bio neobičan, da se nije dogodio u vrijeme gospodarske krize. Tako su hrvatski radnici došli i u središte svjetskih medija, kojima se činilo da ovakvo ponašanje nema veze sa zdravim razumom.

Pročitajte i ovo Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću

'Svi oni nisu otkaz ugovora o radu dobili odlukom poslodavca nego je to zapravo bio svojevrstan dogovor, znači oni su mogli ostati, po  preuzetim obvezama konzorcija, po kupoprodajnom ugovoru međutim, oni su dogovorno napustili', kaže Zdravko Burazer iz Sindikata metalaca HUS Dalmacija. 

Novi posao nakon 30 godina

No, zašto bi itko u današnje vrijeme, napustio tvornicu u kojoj radi gotovo 30 godina, a nije našao drugi posao? Razlog je otpremnina. Naime, Uprava je ocijenila da je 1400 ljudi za TLM previše, tim više što se radi o radnicima  koji imaju gotovo 30 godina radnog staža i starije su životne dobi. Kako ne može dijeliti otkaze, Uprava je radnicima ponudila da sami naprave selekciju. Svi koji odu dobivaju 5000 kuna otpremnine za svaku godinu rada. No, uprava nije ni sanjala da će, ovom ponudom, izazvati pravi stampedo. 

'Negdje oko 250 radnika, otkad je konzorcij vlasnik, je napustilo TLM  putem otpremnina. Preračunato, oni su shvatili da je bolje uzeti otpremninu od 150 tisuća ili više kuna, nego za taj isti novac raditi još 3-4 godine', dodaje Zdravko Burazer. Računici je pomogla i činjenica da visoka otpremnina nije vezana uz plaću radnika. Naime, njen je iznos određen kolektivnim ugovorom, koji je  sklopljen prije privatizacije TLM-a i na snazi do kraja godine. No, mnogi su
odlučili otići prije toga. Vjerojatno im je prisjelo mučno razdoblje pustih  obećanja i čekanje na bolje dane u TLM-u. No, bolji dani, čini se, ipak  dolaze a tvornica je krenula u investicije.

'Mi smo u ovom trenutku sposobni proizvoditi negdje malo više od 50 tisuća tona završnih proizvoda znači, završnih valjanih proizvoda. Cilj nam je sa ulaganjem u ove investicije, koje su sada red veličine 12 milijuna eura, dići proizvodnju na preko 80 tisuća tona', tvrdi Miroslav Šupe, direktor Tvornice valjanih proizvoda, Šibenik. Vodstvo valjaonice već početkom 2012 očekuje veću proizvodnju i čvršće veze  s mostarskom tvornicom aluminija, svojim glavnim dobavljačem sirovine.
Zadovoljni su i u tvornici prešanih proizvoda, gdje izvode prvu fazu  investiranja, a puni radni kapacitet očekuju već u lipnju. Konkurencija iz  Kine ovoj tvornici nije prijetnja a narudžbi ima dovoljno.

Izvoze 90 posto svojih proizvoda

'Mi uopće ne pretendiramo raditi ili ići na tržište standardnih
profila, prvo zato što su oni jeftiniji i tu mi ne možemo konkurirat. Mi želimo prebaciti to tržište na profile po nacrtu, da dobijemo nacrt i proizvedemo taj profil doslovno namjenski', izjavio je Zoran Širić, predsjednik Uprave Tvornice prešanih proizvoda, Šibenik. Tvornice TLM-a izvoze gotovo 90 posto svojih proizvoda. Stabilizacija  tržišta, nakon krize, otvorila je vrata investicijama koje su došle u  najbolje moguće vrijeme. Neki od radnika možda će požaliti što su uzeli  svoje otpremnine i otišli. Pogotovo oni s manje godina radnog staža. Većina  njih danas je bez posla. Otpremnina će im se isplatiti samo ako je dugoročno  investiraju ili pokrenu vlastiti posao. No svi, koji je koriste od danas do  sutra, mogli bi se iznenaditi ako za nekoliko mjeseci ostanu bez ijedne  lipe.

'Mi u sindikatu držimo da možda i nisu napravili pravi potez, pogotovo ne ovi iz proizvodnih poduzeća, jer BLIC mislim da postojeća tehnologija, pogotovo u valjaonicama, i investicije koje su započete jednostavno daju garanciju da će na ovim prostorima i dalje biti nastavljena proizvodnja aluminija'. dodaje Zdravko Burazer, Sindikat metalaca HUS Dalmacija. 

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarenjm terminu programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene