Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brige koje more većinu građana su krediti.


Švicarski franak rekordno je narastao u odnosu na kunu, a s njim i rate kredita onih koji su se zadužili u toj valuti. Zbog dramatičnog stanja za neke dužnike, banke su počele smanjivati kamate na kredite u švicarcima.

Vezani članci Banke i prešutni minus - 3 Što će biti s prešutnim minusima? Goran Aleksić kaže da banke love u mutnom, one se pravdaju: "To je fleksibilan proizvod za one kojima novac treba brzo" Moguć rast kamatnih stopa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crno nam se piše, bankari predviđaju rast kamatnih stopa i pad gospodarstva

>> Profitabilnost banaka pala sa 16 na šest posto

Mnogi se danas gorko kaju zbog odluke da se zaduže u 'švicarcima'. Ali kamate na kredite u franku bile su primamljivo niske a njegov tečaj stabilan. No od 2007. 'švicarac' zbog krize počinje rasti i danas doseže rekordnu razinu od 5,6 kuna. Nekima su se rate od 2000 kuna zato pretvorile u rate od 3000. Bankari kažu da je teško procijeniti kada će franak prestati rasti.

'Valute idu gore-dolje'

'HNB je upozoravala da ljudi moraju znati što znači zaduživat se u 'švicarcima', oni mogu braniti i održavati tečaj kuna euro, ali dolari 'švicarci', ili te valute idu gore-dolje', istaknuo je Zoran Bohaček, predsjednik HUB-a.

Banke zato počinju spuštati kamate na stambene kredite u 'švicarcima' ili nude dulje rokove otplate. Više im odgovara da klijenti plaćaju manje nego da zbog previsokih rata skroz prestanu. Također dužnici mogu prebaciti kredit iz 'švicaraca' u eure. No ta opcija se najčešće dodatno naplaćuje od 500 pa do par tisuća kuna. Analitičari ipak predviđaju kraj rasta švicarskog franka.

'Zaustavljen je rast franka u odnosu na euro, što znači da bi to moglo ići u smjeru smirivanja i u konačnici moglo bi se dogoditi to da mjesečni anuiteti dođu na onu razinu, na kojoj su i bili', zaključio je Luka Brkić, ekonomski analitičar. No svaka procjene sada je nezahvalna jer budućnost je teško predvidjeti. Pogotovo nakon snažne i neizvjesne ekonomske krize.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju