Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne prestaju reakcije oko povijesne presude za korisnike kredita u švicarskim francima i pobjede građana nad bankama.


Božo Ivošević ima kredit u švicarskim francima pa je odmah izračunao što bi mu donijela pravomoćnost jučerašnje presude. 'U osnovi bi se trebao vratiti na onaj prvi početni anuitet koji sam uplatio i iznosio je 3.000 kuna', rekao je Božo.

Vezani članci Goran Aleksić Aleksić iz Udruge Franak: "Vidjet ćemo možemo li prijaviti Vladu za lažno svjedočenje" Kredit Europski sud oprao ruke i slučaj prebacio na Vrhovni. Banke zadovoljne, potrošači 15 godina čekaju svoj novac

Božina rata sada je, ovisno o tečaju oko 4.500 kuna. Prema presudi bit će mu vraćena i preplata kredita. U posljednjih 7 godina otplatio je 336.000 kuna, a ako se sve vrati na početne uvjete kao što je to naložio sud, preplatio je oko 72.000 kuna. Više od 20 posto.

>> Detalji koje trebate znati imate li kredit u švicarcima!

Božo najprije mora pričekati pravomoćnost presude, a tek potom moći će tužbom od banke tražiti naknadu štete. 'Nažalost može trajati dugo. Spreman sam na sve. Spreman sam čekati koliko mogu jer dok god presuda ne bude pravomoćna ja moram plaćati svoj anuitet kako god znam', rekao je Božo.

'Sve će ići brže ako banke poslušaju preporuku suca'

Klijente isto upozoravaju i banke koje spremaju žalbu na presudu. Na Visokom Trgovačkom sudu ne žele nagađati u kojem će roku odraditi žalbeni postupak u ovom predmetu, no ne isključuju mogućnost da ga po primitku stave i u hitnu proceduru. Trajanje postupka na Visokom trgovačkom sudu ovisi, između ostalog, o vremenu zaprimanja predmeta na sud i vrsti predmeta. Neke vrste predmeta su zakonom ili Sudskim poslovnikom proglašene hitnima.

'Budući da se radi o procesu koji je bitan za desetine tisuća ljudi nadamo se da će to Visoki Trgovački sud uzeti u obzir i da će pokušati biti što hitriji u svemu tome', rekao je Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak. 'Sve će ići brže jedino ako banke poslušaju preporuku suca da idu u nagodbe s oštećenim potrošačima. Isto im savjetuje i predsjednik Ivo Josipović. 'Mislim da tu kulturu dijaloga i uvažavanja različitih interesa na način da svi prežive ako tako smijem reći moramo njegovati u Republici Hrvatskoj', rekao je Josipović. Na potezu su banke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju