Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stanja nakon 100 dana

Prihodi su podbacili, a treba nam za plaće i mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Šuker posalo je pismo kolegama u kojem hitno traži da dodatno skrešu proračun za dvije milijarde kuna. Prihodi su podbacili, a trebaju se osigurati rujanske plaće i mirovine.

Samo za to je potrebno pet i pol milijardi kuna. To znači da će krajem kolovoza zastupnici biti pozvani na izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora. Premijerka tvrdi da se rebalans radi, ali o detaljima ne želi govoriti. Mnogi upozoravaju da se više nema gdje rezati nego na plaćama, mirovinama i socijali. Sve se to događa kada Vladin plan gospodarskog oporavka obilježava 100 dana.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Mislav Bago, Romina Knežić i Petar Pereža ANALIZA MISLAVA BAGE "Ako su neki i uspjeli izbjeći koronu, ovo sigurno neće moći izbjeći. No postoji jedna caka..."

Svi su imali velika očekivanja, no kao da je Vladi nestalo energije, oni i dalje sve to zbrajaju svaki tjedan. U teškoj smo recesiji, a iza nas je 100 dana ekonomskih mjera koje bi, kako je rekla premijerka Kosor, trebale zemlju izvući iz krize. Prošle smo godine imali krizni porez, a od 1. srpnja dva posto tog poreza je ukinuto, a 1. studenog se ukida i četiri posto. Da nije bilo tog poreza i većeg PDV-a državna blagajna bi vjerojatno krahirala.

>> Kosor: Rebalansom proračuna nema ni gubitnika ni dobitnika

Imamo i borbu protiv nelikvidnosti, Vlada se primila u koštac s javnim tvrtkama, pa smo tako 2009. godine imali minus od tri milijarde kuna, koji u 2010. iznosi 200 milijuna kuna. No postoji još jedan problem, kao što su primjerice bolnice, koje prema nekim procjenama imaju dvije milijarde minusa.

Novi je obračun plaća od 1. srpnja prema kojem smo svi razvrstani u tri porezna razreda. Nema više poreznih olakšica koje su, kažu u Vladi, oni bogatiji zlorabili, a do onih kojima je trebalo nije došlo. Tu je i smanjivanje povlaštenih plaća i mirovina, iz mjeseca u mjesec kako se stanje komplicira plaća se malo po malo smanjuje političarima, braniteljima i borcima NOB-a. Ukidaju se agencije i fondovi, kojih imamo 90 i za mnoge ni ne znamo što rade. Vlada je s njima krenula u prvu fazu, 14 agencija je svela na tri, nema masovnih otpuštanja, a tek čekamo pravu analizu svih ovih racionalizacija.

>> Vlada smanjuje broj agencija s 14 na 3

Neki kritičari upozoravaju kako se stvari odvijaju sporo te da se trebaju riješiti ne danas, ne sutra, nego jučer. To je još trebao riješiti Sanader, sve se ignoriralo i skupljalo pod tepihom pa je sad eksplodiralo. Nemamo rebalans, bio je najavljen u lipnju, ali Vlada ga je odgađala iz mjeseca u mjesec i kupovala vrijeme. Činjenica je da će rebalans trebati biti pet do šest milijardi kuna. Imamo 30 milijardi kuna nelikvidnosti, nitko nikome ne plaća, a Vlada kaže da je svoje riješila. No Vlada je omogućila da imamo 19.000 tvrtki koje nemaju nijednog zaposlenog, zato što je takav zakon, što se sada dokida ovršnim zakonom.

>> Šuker proračun krpa izdavanjem dolarskih obveznica

Nema liste dužnika, Vlada je htjela i da poslodavci kažu tko je dužan, što se još uvijek ne zna. Nadalje, Vlada je htjela ukinuti božićnice i regres, no nije jer je zapelo sa sindikatima i Zakonom o radu. Moramo shvatiti da smo u recesiji, da ne možemo živjeti na kredit. U državi postoji problem velikih strateških reformi. Prije svega to je proračunski deficit u kakvom država više ne smije biti. Godinama slušamo priče o OIB-u, koji je nužan kako bi se znalo tko što ima i što mu se može oporezivati,a veliki problem ostaje i mirovinska reforma. I na kraju teritorijalni preustroj, vjerojatno ćemo imati manje gradova, općina i županija, ali sve ovo zapravo se ostavlja za neku novu vladu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene