Obavijesti Video Pretražite Navigacija
90 posto deficita sodegnuto

Šuker proračun krpa izdavanjem dolarskih obveznica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proračunsku rupu od 8 milijardi i 600 milijuna Hrvatska će probati zakrpati izdavanjem desetogodišnje dolarske obveznice, doznaje agencija Reuters.

Ministarstvo financija priznalo je da su u prvoj polovici godine već napravili 90 posto deficita planiranog za ovu godinu. Obveznice su, čini se, jedini način spašavanja - proračun se ne puni prema planu, a Vlada još nije realizirala planirane rezove u potrošnji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Podsjetimo, prihodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu 51,9 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 59,6 milijardi kuna, pa je proračunski deficit iznosio 7,7 milijardi kuna.

>> Proračunski deficit u šest mjeseci 7,7 milijardi kuna

Prema tim podacima, proračunski su prihodi u prvoj polovici godine u iznosu 51,9 milijardi kuna za 855,2 milijuna, ili za 1,6 posto manji nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi u iznosu 59,6 milijardi kuna za 369 milijuna kuna ili za 0,6 posto viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Deficit u iznosu 7,7 milijardi kuna je za oko 1,2 milijarde kuna veći nego u prvom polugodištu lani, te je trenutno na razini od 89,4 posto od ukupno planiranog deficita u ovoj godini od 8,6 milijardi kuna.

No, u Ministarstvu financija napominju kako iskustvo pokazuje da je prvi dio godine uvijek lošiji te da u drugom dijelu godine deficit neće rasti tempom iz prvog polugodišta. Potkrepljuju to i podacima za prošlu godinu kada je u šest mjeseci deficit iznosio 6,5 milijardi kuna, a plan je za cijelu godinu bio 9,3 milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene