Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zaobilazite ovu namirnicu

Zdravlje, ukusna hrana i kozmetika iz kvasca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upotrebljavamo ga za izradu svih vrsta jela od slanog ili slatkog dizanog tijesta; slasna peciva, fini kruhovi, krafne, uštipci... Bilo svjež ili suhi kvasac nalazi se gotovo u svakom domaćinstvu, a nikada se ne pitamo može li nam pomoći u očuvanju našeg zdravlja?

Svježi je kvasac kao lijek već bio poznat starim antičkim liječnicima Hipokratu i Dioskoridu. U vrijeme velikih otrkivanja svijeta suhi se kvasac koristio kod suzbijanja skorbuta, bolesti očiju, za zdravlje kože ili kod ženskih bolesti.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Namirnica koju rijetko koristimo samu u prehrani!

Razlikujemo pivski i pekarski kvasac i oba djeluju ljekovito na više načina zbog toga što obiluju mnogim zaštitnim i ljekovitim tvarima, a osobito vitaminima skupine B - B1, B2, B5, B6, B12... Treba naglasiti da njegovo djelovanje zbog toga može imati i dobar kozmetički učinak jer pomaže kod liječenja akni, čisti i proljepšava kožu, jača zube, kosu, nokte te pospješuje njihov rast, ali i pomaže u radu srca.

Prirodna maska za lice - Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom. Smjesu stavite na lice i pustite neka se osuši. Isperite vrućom zatim hladnom vodom. Redovitom upotrebom ten postaje vidljivo čišći.

Zbog načina sušenja i konzerviranja suhi kvasac pomiješan s vodom nema izmenjen vitaminski sastav i zadržava svu zdravstvenu efikasnost.

Kvasac obiluje esencijalnim aminokiselinama i neutralizira kiseline u krvi i tkivu. Djeluje protiv raznih bolesti i smetnji koje se mogu kod pojaviti, kao što su probavne smetnje ( u crijevnoj flori kvašćeve gljivice uspostavljaju ravnotežu između korisnih bakterija), problemi sa žuči, problemi sa čirom, smanjuju upalne procese, djeluju na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina i drugih štetnih tvari, pomaže u liječenju ciroze, samanjuje upalne procese, djeluje antistresno i jača živčani sustav, djeluju protiv ateroskleroze jer sprječava nakupljanje kolesterola na unutrašnjem sloju krvnih žila i otklanja LDL-kolesterol pa se stoga preporučuje starijim osobama, djeluju antikancerogeno... Zapravo mnoga su dobra svojstva kvasca koja ga čine poželjnim u svakoj kuhinji.

Ginekolozi ga preporučuju u trudnoći jer preventivno djeluje protiv anemije, smanjuje rizik od ranijeg porođaja i pospješuje razvoj i zdravlje buduće bebe.

Svježi kvasac možete uzimati i na prazan želudac kao i između obroka - možete ga rastopiti u malo vode ili mlijeka, ili jednostavno odgrizee komadić i pojedete ga. Nije preporučljivo uzimati kvasac zajedno s voćnim sokovima ili sokovima jer dolazi do do fermentacije u želucu i crijevima, uz stvaranje alkohola. Naime kvaščeve gljivice su živi organizmi i imaju sposobnost pretvorbe škroba u šećer i šećera u alkohol.

Postupak fermentiranja stari su Egipćani smatrali mudrošću i milošću boga Ozirisa, a pravi je princip fermentacije ostao misterij sve do 17. st., kada je Leeuwenhoek izumom mikroskopa utvrdio postojanje stanica kvasca.
Svježi il suhi kvasac, dakle onaj pekarski možete kupiti u svakoj trgovini, dok se pivski kvasac prodaje kao dodatak prehrani i po njega se trebate uputiti u ljekarnu ili u trgovinu zdrave hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene