Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da ipak postoji riba koju Hrvati izvoze, svjedoči primjer tune, najznačajnije ribe za naše gospodarstvo. Ovu najcjenjeniju plavu ribu izvozimo u Japan.


U zemlji izlazećeg sunca tuna predstavlja nacionalnu i kulturnu tradiciju i omiljeni je prehrambeni artikl, što se za nas ne bi moglo reći. Meso te ribe koja može doseći i preko pola tone te narasti preko 4 metra vrhunske je kvalitete, a utroba izrazito cijenjena. Jetra joj je bogata vitaminima, a od želuca se spremaju ukusne tripice.

Vezani članci Slika nije dostupna Origanom protiv gripe Slika nije dostupna Otkrijte predrasude o tjestenini i siru

Meso tune se također konzervira i u tom obliku je većina nas i konzumira. Čvrsto je i kompaktno, okusa i teksture koja više podsjeća na teletinu ili junetinu negoli ribu. Specifičan okus i crvenkastu boju mesa tuna duguje svom obliku koji joj omogućuje da pliva brže od drugih vrsta ribe, što rezultira većim dotokom kisika u mišićnu masu. Budući da troši velike količine kisika, tunu nalazimo u ekološki čistim morima.

Najpopularnije vrste tuna su tuna žutih peraja i plavorepa tuna.Tuna žutih peraja okusom nadmašuje manje poznate rođake poput bijele tune, osobito ako je riječ o konzerviranoj tuni, a dodatna je prednost što sadržava i manje žive.

Tunu najčešće spravljamo sa svježim povrćem, tjesteninom i rižom te kao paštetu. Njezin gastronomski potencijal jednako je velik kao i nutritivni. Naime, tuna je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje štite naše srce i krvožilni sustav. Riječ je o odličnom izvoru bjelančevina koji budi osjećaj sitosti.