Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuna – jadranska kraljica

Riba koja štiti naš krvožilni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da ipak postoji riba koju Hrvati izvoze, svjedoči primjer tune, najznačajnije ribe za naše gospodarstvo. Ovu najcjenjeniju plavu ribu izvozimo u Japan.

U zemlji izlazećeg sunca tuna predstavlja nacionalnu i kulturnu tradiciju i omiljeni je prehrambeni artikl, što se za nas ne bi moglo reći. Meso te ribe koja može doseći i preko pola tone te narasti preko 4 metra vrhunske je kvalitete, a utroba izrazito cijenjena. Jetra joj je bogata vitaminima, a od želuca se spremaju ukusne tripice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako može ona... J.Lo savršenu liniju održava pizzom Slika nije dostupna Ljekoviti začin Origanom protiv gripe

Meso tune se također konzervira i u tom obliku je većina nas i konzumira. Čvrsto je i kompaktno, okusa i teksture koja više podsjeća na teletinu ili junetinu negoli ribu. Specifičan okus i crvenkastu boju mesa tuna duguje svom obliku koji joj omogućuje da pliva brže od drugih vrsta ribe, što rezultira većim dotokom kisika u mišićnu masu. Budući da troši velike količine kisika, tunu nalazimo u ekološki čistim morima.

Najpopularnije vrste tuna su tuna žutih peraja i plavorepa tuna.Tuna žutih peraja okusom nadmašuje manje poznate rođake poput bijele tune, osobito ako je riječ o konzerviranoj tuni, a dodatna je prednost što sadržava i manje žive.

Tunu najčešće spravljamo sa svježim povrćem, tjesteninom i rižom te kao paštetu. Njezin gastronomski potencijal jednako je velik kao i nutritivni. Naime, tuna je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje štite naše srce i krvožilni sustav. Riječ je o odličnom izvoru bjelančevina koji budi osjećaj sitosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene