Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP)
Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Foto: AFP

Pripadnici ekstremno desnog Identitetskog pokreta izveli su u ponedjeljak akcije na zgradama mnogih lijevih, liberalno orijentiranih medija i političkih stranaka u Njemačkoj, a napadnuta je i novinarka berlinskog dnevnika Taz.


"Akcija Identitetskog pokreta diljem zemlje uperena je protiv lijevog nasilja. Imenujmo počinitelje koji djeluju s pisaćeg stola", poručio je Identitetski pokret preko Twittera.

Vezani članci Policija, Njemačka Nijemac preozbiljno shvatio pravilo o socijalnoj distanci: Prolaznike prskao sprejem za samoobranu Epidemiolog, ilustracija Europa bilježi najtežu tjednu bilancu od sredine svibnja! Više od 250.000 umrlih - u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi

Ovaj radikalno desni pokret je na Twitteru objavio i brojne fotografije današnje akcije. "Lijevo nasilje nije usamljeni fenomen. Etablirani političari i mainstream mediji uporno ignoriraju ovaj problem", stoji na Twitteru.

U priopćenju, objavljenom na svojoj internetskoj stranici, pokret optužuje političke stranke i medije za širenje "lijevog nasilja", a tu je svrstao tri parlamentarne lijevo i liberalno orijentirane stranke.

"Lijeve stranke poput Socijaldemokratske stranke Njemačke (SDP), Zelenih ili Ljevice se ne ustručavaju od zajedničkih akcija s ekstremno lijevim snagama. Novinari lijevim nasilnicima daju moralnu legitimaciju za njihovo djelovanje i štite ih. Državne institucije financiraju upitne projekte i inicijative koje siju ideološku podlogu za mržnju i nasilje prema domoljubima", stoji u priopćenju.

Na plakatima koje su aktivisti ovog pokreta polijepili po zgradama brojnih liberalnih medija, među kojima je i Der Spiegel i redakcija javnog servisa ARD u Berlinu, između ostalog je i fotografija političara desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Franka Magnitza, koji je prije nekoliko dana napadnut i teško ozlijeđen.

"Da je ovakav napad izvršen na nekog političara Zelenih ili Ljevice mediji bi neprestano pisali o tome", stoji u priopćenju.

Policija je u međuvremenu pokrenula istragu protiv ometanja posjeda i nanošenja tjelesnih ozljeda u slučaju napada na novinarku dnevnika „Taz“, koja je desne aktiviste htjela spriječiti u lijepljenju plakata.

Identitetski pokret u Njemačkoj djeluje od 2012., a od 2016. se nalazi pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog "stremljenja uperenih protiv demokratskog poretka".

U jeku izbjegličke krize pokret se radikalizirao i uperen je prije svega protiv useljenika muslimanske vjeroispovijesti. (Hina)