Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni časnik HV-a i predsjednik krapinske HVIDR-e 52-godišnji Marijan Mikša iz Radoboja na Županijskome sudu u Zlataru nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe položaja na mjestu predsjednika Upravnog vijeća Doma za stare i nemoćne 'Sveti Nikola' u Krapini.


Ravnateljica tog doma 50-godišnja Anka Marinović iz Zagreba nepravomoćno je osuđena na šest mjeseci uvjetno na tri godine zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Argentinski general osuđen na doživotni zatvor Slika nije dostupna Počelo suđenje za zlouporabu kokaina

Mikša je proglašen krivim, kako je rekao predsjednik Sudskog vijeća sudac Tomislav Ivanda, jer je dokazano da je kao čelnik Upravnog vijeća od zaposlenika na recepciji Doma uzimao gotovinu koju su plaćali korisnici za smještaj. Tako je uzeo oko 390 tisuća kuna, od čega je za 230.000 kuna u Njemačkoj kupio postelje za korisnike, a za 90-ak tisuća je kupio odjeće, obuće i drugih potrepština korisnicima Doma na tržnici bez računa, no to mu je sud priznao kao trošak.

Po presudi Mikša je od ukupne svote 64.432 kune zadržao za sebe za što je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora, a za krivotvorenje računa - kojima je pokušao opravdati inkriminiranu svotu - na šest mjeseci te mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od dvije godine.

Po presudi svotu od 64.432 kune treba vratiti u državni proračun i platiti 30.000 kuna sudskih troškova.

Marinović je kažnjena jer je propustila nadzirati Mikšu, pa je kažnjena za nesavjestan rad u službi jer joj je to bilo u opisu posla.