Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S Filipina

Zagreb: Carinici oduzeli 600 kamenih koralja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službenici Carinarnice Zagreb prošloga su petka na ispostavi Jankomir, prilikom redovitih mjera carinskog nadzora, spriječili pokušaj krijumčarenja 600 komada kamenih koralja reda Scleractinia.

U današnjem priopćenju Carinske uprave navodi se da su koralji otkriveni u kontejnerskoj pošiljci pristigloj s Filipina, koju je hrvatski uvoznik prilikom uvoza deklarirao kao suvenire od morskih školjaka. Carinici su pregledali pošiljku te provjerili vjerodostojnost podataka iz carinske deklaracije, te je uočeno da se u pošiljci, među ostalom deklariranom robom, nalazi 600 komada morskih koralja, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija. O svemu je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen je Zaštitari na aerodromu ostali u šoku kada su ugledali rendgenske snimke kovčega: Toliko novca nisu vidjeli u svojem životu Carinici pronašli vučju kožu s glavom stigla i kazna FOTO Zaustavili auto pa pronašli trofej: Carinici zaplijenili vuka

Inspektori zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima. Protiv uvoznika je pokrenut carinski prekršaj prema Carinskom zakonu, a koralji su oduzeti i predani na raspolaganje Ministarstvu kulture, navodi se u priopćenju Carinske uprave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene