Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službenici Carinarnice Zagreb prošloga su petka na ispostavi Jankomir, prilikom redovitih mjera carinskog nadzora, spriječili pokušaj krijumčarenja 600 komada kamenih koralja reda Scleractinia.


U današnjem priopćenju Carinske uprave navodi se da su koralji otkriveni u kontejnerskoj pošiljci pristigloj s Filipina, koju je hrvatski uvoznik prilikom uvoza deklarirao kao suvenire od morskih školjaka. Carinici su pregledali pošiljku te provjerili vjerodostojnost podataka iz carinske deklaracije, te je uočeno da se u pošiljci, među ostalom deklariranom robom, nalazi 600 komada morskih koralja, pakiranih u 24 kartonske kutije, za koje ne postoji nikakva dokumentacija. O svemu je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva kulture, zbog sumnje na nelegalni unos vrste zaštićene CITES Konvencijom.

Vezani članci Droga Karasovići 1 FOTO Bombastičan ulov hrvatskih policajaca i carinika: Pogledajte što su i kako razbojnici pokušali prokrijumčariti Slika nije dostupna Uhićen u švercu mandarina i meda

Inspektori zaštite prirode Ministarstva kulture i stručnjaci Državnog zavoda za zaštitu prirode utvrdili su da se radi o morskim koraljima iz reda Scleractinia koji se nalaze na dodatku II. CITES Konvencije i čiji su promet i trgovina regulirani izvoznim, odnosno uvoznim dopuštenjima. Protiv uvoznika je pokrenut carinski prekršaj prema Carinskom zakonu, a koralji su oduzeti i predani na raspolaganje Ministarstvu kulture, navodi se u priopćenju Carinske uprave.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju