Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U tijeku je velika antikorupcijska akcija policije i USKOK-a u Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj je privedeno više carinika i policijskih službenika.


Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da su danas privedeni carinici i policijski službenici s koprivničkog i krapinskog područja, zbog sumnje da su sudjelovali u omogućavanju krijumčarenja gotovo 20 tona duhana preko graničnog prijelaza Macelj.

Vezani članci Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Državni službenik tražio mito od izvođača koji je gradio romske kuće Slika nije dostupna Tajna akcija USKOK-a otkrila korumpirane carinike, policajce, državnog inspektora

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1966., 1977., 1997., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, izbjegavanja carinskog nadzora, trgovanja utjecajem te nedozvoljene trgovine.

USKOK je objavio da se osnovano sumnja da su dvojica okrivljenih od travnja do 7. prosinca 2016., na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske.

Prvookrivljeni dvojac je osigurao i novac kojim je potom jedan od njih kupio duhan u Bugarskoj te organizirao prijevoz do Slovenije. Tamo su ga preuzela i skladištila trojica okrivljenih. Za prijevoz duhana u Hrvatsku angažirana je još jedna osoba koja zasad policiji nije poznata, a vozila su osigurana preko trgovačkog društva čiji je osnivač jedan od okrivljenih. 

Preko graničnog prijelaza Macelj propustio ih je policajac kojeg su potplatili, a listove duhana su potom u Hrvatskoj rezali, pakirali i prodavali.

Najmanje osam puta su prokrijumčarili duhan na ovaj način, a riječ je o, najmanje, 19,16 tona. Tereti ih se da su neplaćenim trošarinama oštetili državni proračun za najmanje 10,54 milijuna kuna, a u USKOK-ovm rješenju o istrazi kaže se da su sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 862 tisuće kuna

"Policijski službenici policijske uprave Koprivničko-križevačke u suradnji s USKOK-om i drugim policijskim upravama provode kriminalističko istraživanje koruptivnih i drugih kaznenih djela nad više osoba", rekao je za portal ePodravina policijski glasnogovornik Dražen Laljek.

Policajci su danas prijepodne bili na obavijesnim razgovorima, a neki od njih su na ispitivanju bili i u USKOK-u.