Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA POLICIJE I USKOK-A

OŠTETILI PRORAČUN ZA 10.5 MIL. KUNA? Sumnja se da su podmitili policajca na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je velika antikorupcijska akcija policije i USKOK-a u Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojoj je privedeno više carinika i policijskih službenika.

Glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da su danas privedeni carinici i policijski službenici s koprivničkog i krapinskog područja, zbog sumnje da su sudjelovali u omogućavanju krijumčarenja gotovo 20 tona duhana preko graničnog prijelaza Macelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sisačko-moslavačka policija Akcija policije i USKOK-a: Uhićena dvojica policajaca, poznato za što ih se sumnjiči Ilustracija Kaznena djela Policijska akcija zbog prodaje dozvola, svjedožbi i uvjerenja profesionalnim vozačima kamiona i autobusa: Poznati detalji duge Uskokove istrage

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1966., 1977., 1997., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, izbjegavanja carinskog nadzora, trgovanja utjecajem te nedozvoljene trgovine.

USKOK je objavio da se osnovano sumnja da su dvojica okrivljenih od travnja do 7. prosinca 2016., na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije, u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, prijevoza i krijumčarenja većih količina duhana u listu te njegove prodaje na području Hrvatske.

Prvookrivljeni dvojac je osigurao i novac kojim je potom jedan od njih kupio duhan u Bugarskoj te organizirao prijevoz do Slovenije. Tamo su ga preuzela i skladištila trojica okrivljenih. Za prijevoz duhana u Hrvatsku angažirana je još jedna osoba koja zasad policiji nije poznata, a vozila su osigurana preko trgovačkog društva čiji je osnivač jedan od okrivljenih. 

Preko graničnog prijelaza Macelj propustio ih je policajac kojeg su potplatili, a listove duhana su potom u Hrvatskoj rezali, pakirali i prodavali.

Najmanje osam puta su prokrijumčarili duhan na ovaj način, a riječ je o, najmanje, 19,16 tona. Tereti ih se da su neplaćenim trošarinama oštetili državni proračun za najmanje 10,54 milijuna kuna, a u USKOK-ovm rješenju o istrazi kaže se da su sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 862 tisuće kuna

"Policijski službenici policijske uprave Koprivničko-križevačke u suradnji s USKOK-om i drugim policijskim upravama provode kriminalističko istraživanje koruptivnih i drugih kaznenih djela nad više osoba", rekao je za portal ePodravina policijski glasnogovornik Dražen Laljek.

Policajci su danas prijepodne bili na obavijesnim razgovorima, a neki od njih su na ispitivanju bili i u USKOK-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene