Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Parku prirode Kopački rit gdje je najveće prirodno mrijestilište slatkovodne ribe u Europi, ovih dana nakon povlačenja visokih voda te iznimno uspješnog mrijesta ribe uočen je velik broj ribokradica, koji na nedopušten način i na nedopuštenim mjestima love ribu, zbog čega je angažirana i policija, doznaje se u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit.


Prema riječima Damira Opačića, glavnog nadzornika u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit, sva se riba vrlo dobro izmrijestila, jer su pogodovali hidrometeorološki uvjeti, a posebno je uspio mrijest štuke. No, 'sada nakon povlačenja visokih voda iz rita štuka je lagan plijen za ribokradice koji i danju i noću ulaze u rit, na Sakadaško jezero, Renovo i Novi kanal (Linjov) te je nezakonito love, naravno i uz ostale vrste ribe poput šarana, somova, smuđeva', dodao je Opačić.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspješan kontinentalni turizam unatoč propalom spajanju s morem Slika nije dostupna Kopački rit: Poplave dobro došle cijelom ekosustavu

Cjelokupna nadzorna služba Javne ustanove Parka prirode Kopački rit angažirana je na sprječavanju krivolova, a posebna pomoć su djelatnici policije koji na više punktova tijekom dana i noći provode ophodnje. U proteklih nekoliko dana podnijet je velik broj prekršajnih i kaznenih prijava protiv ribokradica. Postupak obrade ribokradica uslijed će i nakon pregleda video kamera koje su postavljene u Kopačkom ritu, kao i velikog broja snimljenih fotografija, kazao je Opačić.

Ribolov u Kopačkom ritu dopušten na samo nekoliko lokacija

Športsko rekreativni ribolov dopušten je na nekoliko lokacija u Kopačkom ritu, ali isključivo zabranjen na ostalim lokacijama, posebice u posebnom zoo rezervatu. U Kopačkom ritu obitava 44 vrste riba, među kojima su i zaštićene vrste, kazala je v.d. ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica. Ističući odličnu suradnju s policijom ravnateljica Vištica rekla je kako i 'nadležne inspekcije trebaju odrađivati svoj dio posla, te obići ugostiteljske objekte i vidjeti kako i od koga nabavljaju ribu'. To je posebno 'važno činiti u vrijeme mrijesta ribe kada je zabranjen ribolov a riba poput smuđa, soma, šarana se nudi na jelovnicima', dodala je. (Hina)