Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otrovni dim i dalje se širi

Poboljšava se stanje teško ozlijeđenog osječkog vatrogasca: "Sigurno će trebati još operativnih zahvata"

Aktualno Galerija Pogled iz zraka na požar u Osijeku - 7 Pogled iz zraka na požar u Osijeku - 7 Foto: Borna Jaksic/Pixsell I dalje velika vatra u tvornici Drava International I dalje velika vatra u tvornici Drava International Foto: Borna Jakšić/Pixsell Požar u Osijeku Požar u Osijeku Foto: Borna Jaksic/Pixsell Požar u Osijeku Požar u Osijeku Foto: Borna Jaksic/Pixsell +12 Požarište Drava International kod Osijeka - 5 Galerija 1/17 >>
Vatrogasci i dalje gase požar u Osijeku. Najveći je problem dim koji se i dalje širi. Teško ozlijeđeni osječki vatrogasac zaprimljen je u zagrebačku bolnicu Sestre milosrdnice.

 

  • Požar je pod nadzorom

  • Objavljeni podaci o kvaliteti zraka i vode

  • Uzrok požara zasad nije poznat

  • Zatvorene osnovne i srednja škola

  • Teško ozlijeđeni osječki vatrogasac zaprimljen je u zagrebačku bolnicu Sestre milosrdnice

Situaciju na terenu pratite iz minute u minutu:

19:52 Osječki vatrogasac koji je tijekom jučerašnjeg gašenja požara pao u šaht s rastopljenom plastikom stabilno je. Popodne je smješten u Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice, gdje je odmah i intubiran. Na odjelu će provesti idućih nekoliko tjedana.

"Trenutačno je dobar, stabilan, hemodinamski, dobrog tlaka, pulsa, urednih svih tih vitalnih parametara. Dalje se postupa po svim pravilima zbrinjavanja teških opeklina i vrijeme će pokazati kako će sve to ispasti. Kod takvih teških opeklina primarno se u ovoj fazi spašava život, živa glava", rekao je kirurg Slaven Babić.

19:35 Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu.

17:17 U Saboru su kritizirali i župana Anušića, a dio zastupnika kaže i da je problematično što ovo nije prvi put da ta tvrtka ima problem. Sumnjaju da se nisu pridržavali ni industrijskih standarda ni zakonskih normi. Naime, postrojenja za obradu otpada moraju sama provjeriti jesu li podložna propisima koji ih obvezuju na nadzor i prijaviti to mjerodavnim institucijama. Među ostalim MUP-u, Ravnateljstvu civilne zaštite i Ministarstvu gospodarstva, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

17:10 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić razgovarao je s reporterom Dnevnika Nove TV Tinom Kovačićem.

"Tražimo prvenstveno jedno vještačenje što se dogodilo. Ovdje se već dvadeset godina događaju sumnjive stvari u ovom dvorištu i neću sad ići dalje i komentirati", stav je župana.

Smatra da je odgovornost na vlasniku. "Stopostotna odgovornost je na vlasniku i nadam se da će to i potvrditi vještačenje Ivana Vučetića, gdje smo zatražili dopis i molimo s policijom u koordinaciji, da se obavi maksimalno kvalitetno vještačenje jer ovdje je puno stvari za koje trenutačno nemamo odgovor", dodao je.

Kaže da se vidio s vlasnikom. "Samo smo se pozdravili i to je to. Izjavu koju sam ja čuo - koju je on dao jest da je ovo netko sigurno netko namjerno napravio. Sve ovo što se posljednjih dvadeset godina događalo je nevjerojatno, suspektno", zaključio je Anušić.

17:06 Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić razgovarala je s mještanima Osijeka. Pitala je građane konzumiraju li tamošnje voće i povrće. "Uglavnom se držimo preporuka. Stožer je rekao da nije upotrebljivo voće pošto su velike čestice padale tako da bi to bilo najbolje, iako mi je jako žao. Ostale su najbolje dosad, zapravo nisam ni mogla koristiti jabuke pošto su mi opadale, a bile su zelene. Sad  su sazrele, a i njih ćemo morati baciti, tako da ništa nećemo moći ostaviti za zimu", kazala je mještanka.

17:05 "Opomena je ovo svima da uz, dakako poziv, organizaciju rada, poglavito s opasnim tvarima, su sve vrijeme odgovorne osobe dužne pridržavati se propisanih propisa", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

17:03 "U ovim je trenucima najveći problem otrovni dim koji se širi, pa se požarište zatrpava zemljom. Pokretne službe za mjerenje zagađenja zraka javljaju kako je ono u gradu neznatno, dok je u Antunovcu utvrđena prisutnost otrovnih čestica. Teško ozlijeđeni vatrogasac poslijepodne je prevezen u zagrebačku bolnicu Sestre Milosrdnice. Istragom koja će početi po završetku gašenja, pokušat će se doznati uzroci požara. No, već sada je sigurno da će ta istraga biti detaljna jer zatražen je stručni forenzički tim koji će je obavljati. Također, iz županije i grada, zatražili su od Vlade da se proglasi Ekološka katastrofa", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

16:24 Osječki vatrogasac, teško ozlijeđen u jučerašnjem požaru, stabilnog je stanja, no zbog težine opeklina u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak prebačen je u zavod za opekline Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Vatrogasac ima teške opekline, intubiran je i stanje mu je stabilno, izjavio je novinarima ispred klinike u Draškovićevoj ortoped i traumatolog Slaven Babić govoreći o stanju vatrogasca koji je u gašenju požara u pogonu osječke tvrtke "Drava international" upao u rastopljenu plastiku te je pritom teško ozlijeđen.

Babić je siguran da će trebati još operativnih zahvata s obzirom da je opeklinama zahvaćeno tridesetak posto tijela.

"KBC Sestre milosrdnice zbrinjava najteže opekline. Vatrogasac je u kasnim tridesetim godinama, bio je zdrav i u formi što su činjenice koje mu idu u prilog", kazao je Babić.

Trenutno je stabilan, dobrog tlaka, pulsa i ostalih vitalnih parametara. I dalje se postupa prema njemu prema svim pravilima zbrinjavanja teških opeklina.

U sklopu prve faze zbrinjavanja intubiran je kako bi se tijelo pripremilo za borbu protiv infekcije i sprječavanja budućih komplikacija.

"Naši anesteziolozi rade vrhunski posao. Ovo je faza kombiniranog anesteziološkog i kirurškog pristupa, tako da vjerujem da je na najboljem mjestu koje postoji u Hrvatskoj za liječenje ovakvih ozljeda", rekao je Babić.

Kaže i kako će ozlijeđeni vatrogasac biti sigurno nekoliko tjedana u Klinici za traumatologiju, pa će se dalje će se vidjeti hoće li ići natrag u osječku bolnicu ili na kućnu njegu.

Babić kaže i da očekuje da će teško ozlijeđeni vatrogasac koji je još na respiratoru uskoro moći samostalno disati.

15:20 - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je u Osijeku, dan nakon požara u krugu tvornice Drava International, da će Vlada pružiti potporu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u skladu s procjenama o šteti te je odbio svaku povezanost HDZ-a s vlasnikom tvornice.

14:33 Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu poslala je očitovanje. 

"U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, DIRH-om, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obavještena.

Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja", istaknuli su iz HAPIH-a.

14:12 Zrak na području grada Vukovara je dobre kvalitete i ne postoji razlog za zabrinutost građana, izvijestile su vukovarske gradske vlasti referirajući se na posljedice velikog požara u Brijestu kod Osijeka.

Iz Grada Vukovara poručuju kako će sa stručnim službama nastaviti pratiti situaciju sa zrakom i vodom na vukovarskom području te ukoliko dođe do kakvih promjena, javnost će biti pravovremeno obaviještena.

14:04 - "U svakom slučaju istraga mora pronaći krivce i za ovo netko mora odgovarati. Forenzičari iz centra za forenziku trebali bi s najnovijom tehnologijom danas utvrditi zbog čega je došlo do požara", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

"Vatrogasci su jednim dijelom vodom natapali te naslage plastike, a mehanizacija bi pokušala zatrpati zemljom", istaknuo je zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković. 

Na osječkom području neprestano traju ispitivanja kvalitete zraka. Pokretne Službe za mjerenje zagađenja javljaju kako je ono u gradu neznatno, dok je u Antunovcu utvrđena prisutnost otrovnih čestica. Istraživanja su proširili na okolna mjesta nad kojima je bilo najviše gustog dima. Tijekom dana doći će i tim iz Rijeke s novim uređajima kako bi što preciznije odredili kvalitetu zraka. Mještani ističu, čestice danas padaju sve niže što im otežava boravak vani.

"Vidim da je Brijest pod dimom, ako se vjetar okrene i prema ovamo, onda će biti malo komplicirano", rekao je Josip. "Jučer uopće nisam bila vani, evo sad sam samo malo izašla samo na dvije minute i opet idem u kuću", poručila je Dubravka.

"Jutros sam dobio izvješće o neznatnom onečišćenju određenim kemijskim tvarima i česticama u zraku na nekoliko različitih punktovima. Ono na čemu ćemo inzistirati, bez obzira na to što škola privremeno ne radi, da se izmjeri i u okolini škola, da vidimo. Rezultati nisu tako loši, međutim treba situaciju gledati iz trena u tren", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

12:32  Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović je, komentirajući požar u osječkoj tvrtki Drava International, poručila da onaj tko radi vlastitog profita ugrozi živote drugih treba biti gonjen kao masovni ubojica.

Dodala je i kako su "Slavoniju prvo opljačkali, osiromašili, raselili, a sad su je i otrovali". Smatra da se incident mogao spriječiti da se primjereno reagiralo na prethodne incidente u ovoj tvornici.

12:29 Mjesto katastrofalnog požara u četvrtak će sa županom Anušićem, gradonačelnikom Radićem, Stožerom i vatrogascima obići i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

12:15 Objavljene su fotografije požarišta iz zraka.

Požar kod Osijeka Požar u tvornici Drava International (Foto: Davor Javorovic/Pixsell)

12:08 Vatrogasac koji je ozlijeđen u vrućoj rastopljenoj plastici prebačen u Zagreb. Čeka ga dugotrajno liječenje. U kritičnom je stanju, a ozljede koje je zadobio su opasne po život.

11:15 Iz osječkog Vodovoda priopćili su da je voda zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost.

"Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju. Ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke Drava International u sustav javne odvodnje je privremeno onemogućeno čime smo spriječili zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira", kažu iz Vodovoda.

10:31 U tvornicu je stigao vlasnik tvrtke Drava Internationala Zvonko Bede.

Požar kod Osijeka Zvonko Bede (Foto: Vlado Kos/Cropix)

10:30 Stručnjaci NZJZ dr. Andrija štampar iz Zagreba u srijedu su izmjerili kvalitetu zraka prijenosnim uređajem GC MS (Torion T9) na sljedecim postajama:

1. Trg A. Starčevića (nema onečišćujućih tvari)
2. Trg Žarka Kajića Brijest (nema onečišćujućih tvari)
3. Požarište (prisutnost stirena i etilbenzena te povećana koncentracija lebdećih čestica)
4. Antunovac - kod Konzuma (povećana koncentracija lebdećih čestica i prisutnost benzena)
5. Ernestinovo- kod crkve (nema onečišćujućih tvari)
6. Tenja - kod dječjeg vrtića (nema onečišćujućih tvari)
7. Ivanovac - kod crkve (nema onečišćujućih tvari)

Prvo mjerenje u Antunovcu je obavljeno u 9:30, ponovljeno mjerenje u 00:10 je pokazalo 20 puta manju koncentraciju lebdećih čestica u zraku koje su bile u prihvatljivim granicama. Daljnja mjerenja se nastavljaju. Za sada su ovo preliminarni rezultati.

09:42 Forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje "Ivan Vučetić" trebali bi utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da taj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem triju vatrogasaca.

09:35 Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je kako je požar pod nadzorom, više ne prijeti širenje vatre, niti ima toliko puno otvorene vatre. Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra. Izdimljavanje će trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje.

Požar kod Osijeka Požar kod Osijeka (Foto: Vlado Kos/Cropix)

09:33 Župan Osječko-baranjski i osječki gradonačelnik Ivan Radić uputit će u četvrtak dopis Vladi u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica požara.

"Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", rekao je župan Anušić.

09:02 Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava Internacional pod nadzorom je gasitelja, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.  Glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila. Gašenje požara je u tijeku.

Objavljene su i fotografije s mjesta požara.

Požar kod Osijeka Požarište Drava International kod Osijeka - 1 (Foto: Facebook/Hrvatska vatrogasna zajednica)

8:35 "Tekuća plastika tekla je kao lava. Sve strategije koje smo učili nisu koristile, morali smo druge strategije naučiti. Topljena plastika ugrožavala je i cijevi i kamione, morali smo jako paziti na tekuću plastiku koja nas je palila ispod nas, a nismo ni znali. Upravo je to bio jedan pod razloga da je kolega stradao u tekućoj plastici'', rekao je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zoran Pakšec za HRT.

8:10 Prema mjerenjima mobilne ekipe Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar iz Zagreba koja je stigla u Osijek - rezultati kakvoće zraka u Brijestu i na Trgu Ante Starčevića, koja su proveli u srijedu navečer, pokazuju kako nema onečišćenja. Isti rezultati očitani su i u Brijestu. No, radilo se o područjima koje dim nije zahvatio.

Pročitajte i ovo Poplava u Indiji Najavljeni novi odroni Bujična poplava usmrtila 14 osoba, 102 još se traže: Voda je srušila kuće i mostove, oštetila vojnu bazu i potopila aute

Požarište će obići gradonačelnik i župan

8:00 Kako bi se izvijestili o stanju na terenu požarište će u četvrtak ujutro obići osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

7:45 U četvrtak su zatvorene osnovne škole u Antunovcu, Ernestinovu i Laslovu i područne škole u Ivanovcu, Šodolovcima te srednja Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku.

  Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

7:30 Uzrok požara za sada nije poznat.

7:21  Tri vatrogasca ozlijeđena su na intervenciji tijekom srijede, a našički vatrogasac koji je upao u šaht pun tekuće plastike i dalje se bori za život. Opečeno mu je više od 50 posto površine tijela, a riječ je o opeklinama visokog stupnja. U četvrtak bi trebao biti prebačen na liječenje u Zagreb iz KBC-a Osijek.

7:20 Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom balirane plastike u tvrtci Drava International u Brijestu. U četvrtak ujutro vjetar je postao nepovoljniji za Osječane jer je dim okrenuo prema gradu.

7:18 "Dosta toga još gori, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom na to da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja" rekao je zapovjednik osječkih vatrogasaca Goran Ivković za Glas Slavonije.

Pročitajte i ovo Štraparijada - 4 Mučenje konja Pokreće se peticija za zabranu kontroverznog natjecanja: "To je zaista jedna primitivna zabava"

"Natapali smo sada vodom i smanjili intenzitet gorenja, ali to su velike naslage i naravno da mi ne možemo sredstvom za gašenje prodrijeti u dubinu požara, tako da će to izdimljavanje trajati danima", rekao je Ivković.

7:00 Dojava o požaru uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke "Drava international" zaprimljena je u srijedu oko 40 minuta poslije ponoći, a u gašenje se uključila profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva. Angažirano je gotovo 200 vatrogasaca s 82 vozila i robotom te sve žurne službe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene