Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv bivših nogometnih dužnosnika Željka Širića i Stjepana Djedovića USKOK je danas podigao optužnicu zbog primanja 30.000 eura mita za "korektno" suđenje splitskom nogometnom klubu Hajduk, a Širića se tereti i za primanje mita od bivšeg tajnika NK Karlovac Nevena Šprajcera s kojim se dogovorio da za 15.000 eura po sezoni tom klubu osigura "pošteno" suđenje.


Optužnicu protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nogometnog suca Širića (52), bivšeg člana Komisije nogometnih sudaca Djedovića (62) i Šprajcera (38) koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, USKOK je podigao nakon osmomjesečne istrage.

Vezani članci Vinko Ljubičić i Mario Jurič Odvjetnik uhićenog splitskog poduzetnika otkrio što mu se stavlja na teret i poručio: "Uvjeren sam da tu nema ništa protuzakonito" Zgrada Banovine u Splitu U Splitu uhićeno 12 osoba: Poznato za što su osumnjičeni, među uhićenima i poznati splitski poduzetnik

>> Širić: Ja nisam meta, Marković, Srebrić i Mamić su zanimljiviji

Širića se tereti da je, kao dopredsjednik HNS-a i predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a u dogovoru s Djedovićem od kolovoza do 8. prosinca 2011. u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu od donedavnog direktora Hajduka Hrvoja Maleša zatražio 95.000 eura na ime starih dugovanja. Širić je potom, tvrde u USKOK-u, zatražio i od Hajduka dobio popis nogometnih sudaca koje žele da im sude, ali i popis sudaca koje ne žele, nakon čega su na najvećem broju utakmica klubu sudili oni sa popisa poželjnih sudaca.

Od Maleša preuzeli 30.000 eura

Širić je potom, stoji u optužnici, od Maleša zatražio da mu do Božića 2011. preda od 20.000 do 30.000 eura kako bi, koristeći svoju funkciju zajedno sa "svojim ljudima" u sudačkoj organizaciji, u nastavku prvenstva Hajduku zauzvrat osigurao "korektno" suđenje. Po dogovoru, Širić i Djedović su 8. prosinca 2011. od Maleša preuzeli 30.000 eura, a Širić mu je tom prilikom obećao "korekrno" suđenje i da splitskom klubu neće suditi suci koje klub ne želi.

Širića se tereti i da se tijekom sezone Prve hrvatske nogometne lige 2009./2010. dogovorio sa Šprajcerom da će za 15.000 eura po svakoj sezoni NK Karlovcu osigurati "pošteno" suđenje i suce koje klub odabere. Prema dogovoru da mu traženi iznos može isplatiti u više rata, Šprajcer je 31. ožujka 2010. Širiću predao iznos od 3000 eura.

Širić i Djedović su na početku istrage u prosincu prošle godine uhićeni te su u istražnom zatvoru proveli tri mjeseca, dok je Šprajcer iza rešetaka bio dva tjedna manje. Po izlasku na slobodu Širićev branitelj Krešimir Vilajtović najavio je da se bivši dopredjednik HNS-a više neće braniti šutnjom.

USKOK je u istrazi saslušao stotinjak svjedoka prije podizanja optužnice koja je svjetlo dana ugledala upravo na dan kada je HNS nakon 14 godina dobio novog čelnika Davora Šukera koji je naslijedio Vlatka Markovića. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.