Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lova do krova

USKOK pokrenuo istragu protiv bivše šefice financija male varaždinske općine: Umjesto u blagajnu, u džep stavila 1,7 milijuna kuna?

Novac za bankomat (Foto: Dnevnik.hr)
Novac za bankomat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1970.), bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Iz USKOK-a su izvijestili da osnovano sumnjaju da je okrivljenica, od siječnja 2011. do kolovoza 2018. godine, u Sračincu, u svojstvu voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, podilaza novac sa žiro-računa te ga zadržavala za sebe. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Osim toga, u blagajnu nije polagala novac koji joj je predan za predaju u blagajnu, a zatim je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje Općine. 

Tako je knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i različit ukupni iznos isplata sa žiro-računa Općine u odnosu na stvarni.

Knjižila je i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije te odobrenja za isplatu po temeljnici za knjiženje koje je sama izrađivala, nakon čega je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu.

Iz blagajne je, također, uzimala novac za svoje potrebe, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je isplatnice za robu koju Općinu nije nabavila, dok je račune dobavljača sama izrađivala ili ih je prepravljala. U blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača.

Čak je i na svoj tekući račun uplaćivala novac sa žiro-računa Općine, a kao svrhu je navodila povrat komunalnog doprinosa. 

Okrivljenica je od ukupno podignutog novca sa žiro-računa Općine za sebe zadržala najmanje 1.169.681,74 kuna te je iz blagajne Općine za svoje potrebe uzela najmanje 493.500,81 kuna. Sveukupno je na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 1.663.182,55 kuna, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene