Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na A1

Maloljetni haker imao pomagača iz inozemstva: "Svaka osoba starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke"

Prošli tjedan dogodio se hakerski napad na A1, a u ponedjeljak je policija objavila kako je pronašla osobu koja se dovodi u vezu s incidentom te da je riječ o maloljetniku. Iz policije su objavljeni detalji.

U srijedu se dogodio hakerski napad na A1 te su ukradeni osobni podaci najmanje 100.000 korisnika.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Policija Malmö Prioritetna meta Strah se širi europskim gradom: "Prijeti se terorističkim napadima, supruga sa kćeri odlazi iz grada"

Policija je u ponedjeljak objavila da je pronađena osoba koja se dovodi u vezu s hakerskim napadom, ali i da je maloljetna.

Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić rekao je da policija drugi dan provodi istraživanje nad maloljetnom osobom s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije zbog hakerskog napada i krađe podataka korisnika A1.

"Krim istraživanje se provodi zbog sumnje da je maloljetna osoba počinila kazneno djelo Oštećenje računalnih podataka i zlouporaba naprava na štetu trgovačkog društva A1 Hrvatska. Zbog toga što se radi o maloljetnoj osobi, nećemo izlaziti s detaljima", dodao je Grgurić.

Policija traga za pomagačem

Grgurić otkriva već sad imaju dovoljno dokaza, ali i da maloljetnik hakerski napad nije počinio sam.

"Bez obzira na to što se radi o maloljetnoj osobi, već u ovom trenutku postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju kako se radi upravo o počinitelju. Kaznena prijava državnom odvjetniku za mladež bit će podnesena uskoro", rekao je i dodao da je maloljetnik imao pomagača iz inozemstva.

"U tijeku je utvrđivanje identiteta te druge osobe", dodao je Grgurić.

"Nije naglasak na sankcijama"

Ističe kako kod maloljetnika nije naglasak na sankcijama.

"Radimo na samom otkrivanju počinitelja i preveniranju ponavljanja kaznenog djela. Propisane kazne su tri ili pet godina zatvora. Naglasak nije na zatvaranju maloljetnih osoba, već na sprječavanju da se takve stvari opet ponove", objasnio je. 

Grgurić navodi kako je odgovornost na maloljetniku. "Svaka osoba starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke", dodao je.

Nije zabilježena šteta

Kako je rekao, policiji nije prijavljena šteta korisnika A1 čiji su podaci iscurili u javnost. 

"Niti jedan sustav nije savršen, bilo je više slučajeva proboja sustava u svijetu, primjerice u NASA-i. Svaki takav hakerski napad je dobar povod za kompanije da unaprijede svoje sustave zaštite", kazao je Grgurić i dodao da se u Hrvatskoj 2020. godine bilježi porast od 25 posto u kibernetičkim kaznenim djelima.

"Moram naglasiti da su tu uračunate i računalne prijevare, a hakerskih napada je manje", istaknuo je Grgurić i pozvao građane da čuvaju svoje podatke.

"Izuzetno je bitno da svoje podatke čuvate. Hakerski napadi često počinju tako da ljudi kažu korisnička imena i lozinke drugim osobama. Nema takvog sustava koji se onda ne može probiti", naveo je Grgurić.

Naglasio je da je osoba koja se dovodi u vezu s maloljetnim hakerom - u svojstvu pomagača.

"Policija je uložila više od 100.000 eura novca EU-a u treninge. Sveukupno je uloženo više od milijun eura, pa se rezultati tog rada vide na ovako brzom rješavanju slučaja", zaključio je Grgurić.

Zatražio više od tri milijuna kuna

Haker je navodno zatražio da mu u roku od 72 sata plate 150 ethera - nešto više od 3,1 milijun kuna, ili će u protivnom baza podataka biti objavljena u javnosti.

Kasnije je, po njegovim riječima, objavio podatke poput OIB-a, imena, prezimena i adresa korisnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene