U srijedu, 9. veljače, dogodio se hakerski napad na A1 te su ukradeni osobni podaci najmanje 100.000 korisnika. MUP se oglasio o navedenom incidentu.


MUP se oglasio o hakeru koji je upao u sustav A1.

"Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1.

Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska.

Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka", naveli su.

Podsjetimo, haker je navodno zatražio da mu u roku od 72 sata plate 150 ethera - nešto više od 3,1 milijun kuna ili će u protivnom baza podataka biti objavljena u javnosti. Kasnije je, po njegovim riječima, objavio podatke poput OIB-a, imena, prezimena i adresa korisnika.

Iz A1 su i sami komentirali incident. "A1 Hrvatska je obavijestila sve korisnike čiji su podaci kompromitirani sigurnosnim incidentom. Još jednom naglašavamo da se radi isključivo o setu osnovnih osobnih podataka, koji su dostupni i kroz neke javne izvore te se s njima ne može dodatno naštetiti korisnicima.

Haker - 1 Haker nakon isteka roka koji je postavio A1: "Objavio sam podatke"

Petra Buljan i žrtva hakerskog napada Žrtva hakerskog napada na A1 za Dnevnik Nove TV: "Nikad ne možeš znati što netko može napraviti s tim podacima"

S korisničke strane nije potrebno poduzimati nikakve dodatne mjere zaštite poput promjene lozinki i slično. Napominjemo da objava, dijeljenje i korištenje tih podataka predstavlja neovlaštenu obradu, odnosno kršenje odredbi GDPR-a", naveli su.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju