Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Novi detalji odluke o razrješenju Banožića: "Kad su činjenice utvrđene, nije bilo dileme"

Aktualno Galerija Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 4 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 4 Foto: Ivan Peric/Cropix Krunoslav Šporčić Krunoslav Šporčić Foto: DNEVNIK.hr Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 5 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 5 Foto: Ivan Peric/Cropix Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 6 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 6 Foto: Ivan Peric/Cropix +5 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 8 Galerija 1/10 >>
U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila rano u subotu na cesti koja vodi iz Vinkovaca u Županju smrtno je stradala jedna osoba. U nesreći je sudjelovao Mario Banožić, zbog čega ga je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti ministra obrane.

 

  • Mario Banožić skrivio je tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dvoje djece

  • Do nesreće je došlo jer je Banožić pretjecao kamion, a nije se uvjerio da to može učiniti na siguran način

  • Banožić ima nagnječenje mozga, slomljenu nogu i ozljedu prsnog koša

  • Premijer Plenković je Banožića razriješio dužnosti ministra obrane

  • Banožić je išao u lov kad se nesreća dogodila

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

19:13 Reporterka Matea Drmić javila se uživo u Dnevnika Nove TV s najnovijim informacijama o zdravstvenom stanju bivšeg ministra Marija Banožića

"On je pri svijesti, ali se na trenutke gubi, što je za ovakav tip ozljede mozga uobičajeno. Prema dosadašnjim pretragama, nema znakova većeg unutarnjeg krvarenja", rekla je.

Banožić se, dodala je Drmić, ne sjeća da je doživio prometnu nesreću.

"Iz bolnice se nadaju da, ako stanje ostane ovako i ako tijek oporavka bude onakav kakav predviđaju, ne bi trebalo biti trajnih posljedica. Nakon oporavka će se suočiti sa svim političkim i pravnim posljedicama nesreće koju je skrivio", napomenula je reporterka.

19:05 Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić otkrio je više detalja o razrješenju Marija Banožića s mjesta ministra obrane. 

"Iako kritičari često Andreju Plenkoviću predbacuju da sporo donosi odluke, nakon što su činjenice utvrđene nikakve dileme nije bilo. Pritom Mario Banožić odlazi u okolnostima u kakvima niti jedan ministar nije otišao. Da sam može birati, vjerojatno bi otišao zbog bilo čega drugog, a ne zbog ovakve tragične nesreće", rekao je.

"U hrvatskoj politici postojali su i postoje mnogi prekršitelji prometnih propisa, a ova tragedija samo pokazuje koliko je nužno držati se pravila", dodao je.

Prema neslužbenim informacijama koje je dobio Dnevnik Nove TV, premijer je Banožićevu obitelj obavijestio da će on biti razriješen, a ministar branitelja Tomo Medved trebao je s njim razgovarati, ali je pitanje kada će bivši ministar biti u stanju shvatiti što se dogodilo.

"Što se tiče koalicijskih partnera, oni nisu imali tu što za dodati. U ovakvim situacijama je jasno što se događa i zašto se ovakva odluka donijela", zaključio je Krešić.

Plenković smijenio Banožića

18:00 Banožić zbog prometne nesreće prijeti duga zatvorska kazna.

Pročitajte više o kaznama koje su predviđene za izazivanje prometne nesreće u kojoj ima ljudskih žrtava.

16:20 Nakon što ga je premijer Andrej Plenković razriješio dužnosti, Marija Banožića će na čelu Ministarstva obrane zamijeniti Zdravko Jakop

Pročitajte više o Zdravku Jakopu, dosadašnjem državnom tajniku u MORH-u.

16:07 Premijer Andrej Plenković je zbog prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba Marija Banožića razriješio dužnosti ministra obrane.

Progledajte cijelu izjavu premijera o smjeni Banožića

15:15 Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je u subotu kako ministar obrane izvan službenih dužnosti može bez pratnje osiguranja, obavljati svoje privatne aktivnosti te odgovorilo i na upite što je vojna policija radila na očevidu nesreće.

Pročitajte cijelo priopćenje MORH-a u kojem objašnjavaju ulogu vojne policije na mjestu tragedije. 

Pročitajte i ovo Hostel Arena Što sad? Ljudi koji su ostali bez domova u potresu tri godine su proveli u hostelu: Sad su dobili loše vijesti, ali oglasilo se Ministarstvo

Otkriveni detalji prometne nesreće

14:56 Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, izašla je pred medije te podijelila informacije o nesreći.

"Vozač je započeo pretjecanje teretnog vozila koje se kretalo ispred njega bez da je prethodno provjerio da to može napraviti na siguran način, imajući u vidu uvjete na cesti i vremenske prilike. U tom trenutku došlo je do udara u kombi koji se kretao iz suprotnog smjera", rekla je Luburić.

"Tijekom očevida smo uzeli krv i urin radi eventualne prisutnosti alkohola i o tome još nemamo podatke", dodala je.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković - 3 Nakon prometne nesreće Ovako je Plenković smijenio Banožića: "Razriješio sam ga dužnosti ministra obrane"

Zasad se ne zna kojom je brzinom ministar vozio, ali to će se otkriti nakon rezultata vještačenja.

Oba vozača koja su sudjelovala u nesreći bila su vezana, a policija je razgovarala i s vozačem kamiona kojeg je Banožić pretjecao, ali detalje razgovora Luburić nije htjela otkrivati.

14:35 Zamjenik ravnatelja KBC Osijek Krunoslav Šego upozorio da se Banožićevo stanje može naglo pogoršati. "On se uopće ne sjeća događaja", otkrio je. 

Pogledajte cijelu Šeginu izjavu.

14:15 Dragoslav Živković iz PU vukovarsko-srijemske je najavio da će u 15 sati u Vinkovcima zamjenica Županijskog državnog odvjetništva dati izjavu za medije.

Banožić zbog mogućih komplikacija prebačen u KBC Osijek

13:50 Predsjednik Vlade Andrej Plenković dat će izjavu o prometnoj nesreći u kojoj je teško ozlijeđen ministar Banožić u 15:30h u Banskim dvorima.

12:15 O nesreći se oglasio i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović.

"Jutros sam saznao vijest da je ministar Banožić bio sudionik teške prometne nesreće, da je jedna osoba poginula, a sam ministar je prebačen u bolnicu sa teškim ozljedama. Obitelji i prijateljima poginulog izražavam iskrenu sućut. Ministru Banožiću želim brz oporavak uz nadu da ozljede ipak nisu one najteže prirode. Istraga će pokazati uzroke prometne nesreće".

Pročitajte i ovo Zdravko Jakop Ranjen u ratu Tko je čovjek koji je zamijenio Banožića? Na čelu MORH-a brigadni general, pogledajte što ima u imovinskoj kartici

11:55 Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci dr.sc. Krunoslav Šporčić dao je izjavu za medije. 

"Nakon primarne obrade i zbrinjavanja utvrđeno je da se radi o težim tjelesnim ozljedama koje u tom trenutku nisu bile opasne po život", rekao je.

Na pitanje novinara može li mu se stanje naknadno zakomplicirati rekao je da je upravo zbog toga i prebačen u KBC Osijek.

11:30 Očevici prometne nesreće javili su portalu Danica da je ministar Banožić Jeepom neoprezno pretjecao kamion na maglovitoj cesti na kojoj je bila smanjena vidljivost te se izravno zabio u kombi koji je dolazio iz suprotnog smjera.

Muškarac za volanom kombija na mjestu je poginuo. Bio je otac dvoje maloljetne djece.

Banožić išao u lov

10:55 Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, ministar Banožić išao je u lov kada se prometna nesreća dogodila.

Prema prvim nalazima pokazalo se da nije imao alkohola u krvi, a od ozljeda ima kontuziju glave, ozljede u prsnom košu i prijelom noge te na trenutke gubi svijest. Banožić je, kako doznajemo, upravljao džipom Nissan terrano.

10:45 O nesreći se glasnogovornik Vlade Marko Milić oglasio i na X-u. Otkrio je da je ministar izvan životne opasnosti.

10:30 Dr. sc. Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće bolnice Vinkovci, je pojasnio da ministar ima ozljedu glave i da je zbog potrebe za odjelom neurokirurgije prebačen u bolnicu u Osijeku.

"Potreba je za neurokirurškim nadzorom. Mi nemamo u općoj županijskoj bolnici neurokirurgiju, tako da će zbog kontuzijskih ozljeda glave biti prebačen tamo zbog potrebe daljnjeg nadzora i opservacije neurokirurgije. Inače, gospodin Banožić je pri svijesti. Ima kontuzijske ozljede glave i mozga, ali kažem da je u kontaktu, nije gubio svijest, tako da komocioniranje je žestoko, ali to ide u sklopu takvih ozljeda", rekao je za HRT.

Pročitajte i ovo Očevid na mjestu nesreće ministra Marija Banožića - 8 Poginula jedna osoba Ministarstvo obrane objasnilo zašto je na mjestu tragične nesreće bila vojna policija

10:27 Ministar obrane Mario Banožić zbog težine ozljeda bit će prebačen u osječki KBC, potvrđeno je iz vinkovačke bolnice u kojoj je Banožić nakon nesreće hospitaliziran. 

Iz bolnice nisu precizirali kakve je ozlijede zadobio ministar Banožić već tek da se radi o težim ozljedama te da će tijekom dana iz Vinkovaca biti prevezen na daljnje liječenje u KBC Osijek.

10:22 Svjedoci s mjesta nesreće kažu da je ministar pretjecao kamion kada je došlo do nesreće. 

Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 4 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 8 Foto: Ivan Peric/Cropix

Banožić zadobio teške tjelesne ozljede

10:15 Iz Vlade su potvrdili da je ministar sudjelovo u nesreći: "Mogu potvrditi, kako su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova i priopćili, da je ministar obrane Mario Banožić jutros sudjelovao u prometnoj nesreći kod Vinkovaca, u kojoj je smrtno stradala jedna osoba.

Ministar ima teške tjelesne ozljede, po prvim procjenama liječnika izvan je životne opasnosti. Liječnička pomoć pružila mu se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te će biti sada prebačen u KBC Osijek.

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru", javio je glasnogovornik Marko Milić.

10:10 Stižu prve fotografije s mjesta nesreće.

Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 4 Mjesto nesreće u kojoj je sudjelovao Mario Banožić - 6 Foto: Ivan Peric/Cropix

10:00 Doznaje se da je ministar na odjelu intenzivne njege Opće županijske bolnice u Vinkovcima.

Kako doznaje lokalni portal Vinkulja, ministar je teško ozlijeđen dok je vozač kombija na mjestu smrtno stradao.

9:45 Doznaje se da je privatnim vozilom upravljao ministar obrane mario Banožić koji je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u bolnicu.

Pročitajte i ovo Izraelski tenk, ilustracija Iz minute u minutu Izraelski tenkovi u centru grada Gaze: "Hamasovci se više nemaju gdje sakriti"

"Liječnička pomoć ministru obrane zbog zadobivenih ozljeda pružila se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci", izvijestili su iz Ministarstva.

9:35 U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Od 8:15 sati za promet je zatvorena ta dionica državne ceste.

9:30 Jutros u 6:15 policija je dobila dojavu o prometnoj nesreći na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji u kojoj su sudjelovali kombi vozilo i osobno vozilo.  Vozač kombi vozila je u prometnoj nesreći smrtno stradao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene