Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvavi sukob

Kriminalist o tučnjavi na Platku: "To bi moglo biti kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju"

Aktualno Galerija Željko Cvrtila Željko Cvrtila Foto: DNEVNIK.hr Policija na Platku: Ilustracija - 3 Policija na Platku: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Policija na Platku: Ilustracija - 2 Policija na Platku: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Policija na Platku: Ilustracija - 1 Policija na Platku: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Policija na Platku: Ilustracija - 4 Galerija 1/9 >>
Nakon što nekoliko dana nije ni izvijestila o ovom slučaju, a nakon reakcije javnosti, policija je tek u četvrtak malo konkretnija - kaže u priči o tučnjavi na Platku nema nevinih, svi su bili pod utjecajem alkohola i da - to nije za kaznenu prijavu. Iz Rijeke se javila reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Trojica utreniranih MMA boraca stigla su automobilom na skijašku stazu. Automobil zapinje u snijegu, a oni se sukobljavaju s HGSS-ovcima.

Dvojica muškarca i žena su ozlijeđeni. Pet osoba sada je prekršajno prijavljeno.

"Njima ide optužni prijedlog prema Prekršajnom odjelu Općinskog suda. Da, ozlijeđena osoba može biti i počinitelj", navodi zamjenik načelnika PU primorsko-goranske Hari Brnad.

Iznenađen je time šef riječkih HGSS-ovaca Marko Andrić, a i sam je bio na licu mjesta.

"Nisam očekivao takav ishod, ali ako je to sastavni dio procedura, onda ga poštujem nadajući se da će sve, kako se kaže, doći na svoje mjesto u jednom trenutku", navodi.

Sva petorica prijavljenih bili su pod utjecajem alkohola. Napadnuti su prošli s lakšim ozljedama pa je riječ samo o prekršaju.

"Prisutnost opojnih droga u ovom dijelu - praksa je da se ne radi. Prisutnosti alkohola da, prisutnost droga - ne", objasnio je načelnik II Policijske postaje Rijeka Tihomir Pojer.

"Neki prekršaj su teži nego neka kaznena djela i mogućnost kažnjavanja je veća", dodao je Brnad.

Kriminalist misli drugačije

Kriminalist Željko Cvrtila s tim kvalifikacijama se ne slaže.

"To bi moglo biti kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju zato što je očito ta kriminalna volja i upornost u nanošenju tjelesnih ozljeda očito vidljiva", smatra.

Vidljiv je i automobil gdje mu nije mjesto. Komunalni prekršaj, kaže policija, jer - ne radi se o prometnici. Cvrtila navodi da tu ipak ima elemenata za više.

Pročitajte i ovo Snimka napada na Platku - 3 Donosi Dnevnik Nove TV VIDEO Pogledajte cijelu snimku brutalne tučnjave na Platku o kojoj bruji cijela Hrvatska

"Jest komunalni prekršaj, ali je to i po meni prekršaj protiv javnog reda i mira iz tog razloga jer naravno da su se građani koji su tamo bili uznemirili, nitko sa skijama nije driftao nego je došao na skijašku stazu gdje se automobilima ne može i ne smije", dodaje Cvrtila.

Policija ne izvješćuje

I o automobilu na stazi i o tučnjavi javnost bruji danima. Policija o svemu progovara tek tri dana nakon.

"Ovakve vrste u pravilu ne izvješćujemo jer ih imam preko 1100 godišnje", objašnjava Brnad.

Je li sve bilo po pravilima, želi istražiti i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

"U tom predmetu želimo vidjeti da li se postupalo po zakonu ili je tu bilo određenih pritisaka zbog rodbinskih veza osoba koje su uključene u taj slučaj", navodi predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"To je Hrvatska u kojoj ako ste vi HDZ-ovac i imate zaleđe HDZ-a - možete štogod hoćete", smatra saborski zastupnik Mosta Marin Miletić.

No, policija uvjerava - sve je odrađeno po propisu, pravilima struke i bez ikakvog utjecaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Incident na skijalištu Oglasio se HGSS nakon napada na svoje članove: "Ogorčeni smo..."

"U Policijsku postaju su se uključili specijalizirani policijski službenici Ravnateljstva policije kojima je to linija rada i specijalizirani sluzbenici PU. Ne unutarnja kontrola", objašnjava Brnad.

Nadležno državno odvjetništvo u srijedu je od policije samo zatražilo pisano izvješće o predmetu. U četvrtak su izvijestili da informacije još nisu dobili.

A kada podaci stignu, odvjetništvo će ocijeniti ima li tu elemenata kaznenog djela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene