Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji priče

Struka zgrožena jer osumnjičeni bombaš nije ranije provjeravan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok osumnjičenik za obje eksplozije u Zagrebu leži u Zatvorskoj bolnici gdje odbija hranu i vodu, u javnost izlaze novi detalji - od onih da je policija zatražila pomoć Republike Srpske, do najnovijih da je poznat i u Italiji zbog eksplozije u Udinama.

Stručnjaci smatraju da bi policija sumnjive osobe trebala dubinski provjeravati kako bi se spriječile opasne situacije. No, u ovom je slučaju policija potpuno zatvorena. Nakon izvanredne konferencije za novinare prošli tjedan, više ne žele davati izjave.

Pročitajte i ovo Sportska dvorana na Filipinima u kojoj se dogodila eksplozija tijekom katoličke mise - 1 Na Filipinima Krvavo jutro, napali vjernike na misi: Četiri osobe su poginule u eksploziji, deseci su ranjeni Eksplozija u Somaliji Poginulo najmanje 10 ljudi VIDEO Kamion pun eksploziva zabio se u kontrolnu točku: "Do sada sam vidio 10 mrtvih ljudi, broj žrtava će sigurno rasti"

Za njih je slučaj rješen, iako su oni sami naglasili kako je Blažević možda imao i pomagače i kako idu upravo tim smjerom. U svakom slučaju, ukoliko se sve te informacije pokažu točnima, sasvim sigurno je da su zakazale i tajne službe i policija jer takve ljude, naravno, treba provjeravati i na neki način biti korak ispred njih.

>> Osumnjičenom za eksplozije mjesec dana pritvora, pred ulazom protestirala žena

Dovoljno je samo prisjetiti se Sretka Kalinića i Miloša Simovića koji su se krili na zagrebačkom Laništu i normalno živjeli, iako ih je Srbija tražila. Nekoliko zemalja tražilo je i Dragana Paravinju dok je on također normalno živio i radio u Hrvatskoj. Slično se ponovilo u okolici Zadra kada je čovjek osuđen za razbojništva i otmice isto bio na Interpolovoj tjeralici. Nitko nije reagirao.

Vidjet ćemo što se dogodilo točno u slučaju Vojislava Blaževića i jesu li sve informacije, pogotovo one obavještajne koje posljednjih dana izlaze u medije, točne. Blažević je još uvijek u bolnici, štrajka glađu i kaže ide do kraja. Osim hrane, odbija i tekućinu, a od jučer i infuziju.

Liječnici ga nagovaraju da odustane, ali ne popušta. 'Tako da se jednostavno i ja kao njegov odvjetnik bojim za njegov ishod jer su liječnici procijenili da je tvrd i odlučan', kaže Blaževićev odvjetnik Branko Šerić.

U međuvremenu, u javnost izlaze novi detalji. Tako su otkriveni njegovi kontakti, ali i česti odlasci preko granice, zbog čega je hrvatska policija zatražila pomoć policije u Republici Srpskoj.

Provjeru kontakata navodno je tražila i Italija i to nakon eksplozije u tvornici namještaja u Udinama prije osam godina, zbog sumnje da bi mogao imati saznanja o postavljanju bombe. 'Nemam nikakvih informacija o tom imenu', rekao nam je glasnogovornik policije u Udinama Fabio Pasquariello.

Iako policija otpočetka spominje mogućnost da je bombaš imao pomagača, pomaka u tom smjeru nema. Istraga ide dalje. 'Mislim da se to, eto tako, vade nekakvi detalji, nekakve sitnice, samo da bi se to podiglo na jednu višu ili veću razinu od one koja jest', kaže odvjetnik Šerić.

Struka je zgrožena. Smatra kako se svi potencijalno sumnjivi trebaju dubinski promatrati. Pogotovo ako se uzme u obzir slučaj iz Zadra na čijem je području normalno i mirno sedam godina živio bjegunac s Interpolove tjeralice. 'Jer oni su potencijalna opasnost. Mislim, što sad znači to da primjerice Bosna i Hercegovina ga nije tražila u ovom slučaju? Mislim, on se slobodno kreće ovdje i opasan je za ljude u okruženju u kojem sada živi', kaže nam stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Osumnjičenog bombaša supruga u bolnici još uvijek nije posjetila. Niti smije, s obzirom na to da je jedna od desetak predloženih svjedoka koji se tek trebaju ispitati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene