Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djela protiv opće sigurnosti

Podignuta optužnica protiv Blaževića zbog postavljanja bombi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv Vojislava Blaževića podignuta je optužnica zbog postavljanja dviju eksplozivnih naprava - jedne na željezničkoj pruzi u Susedgradu 9. siječnja, druge dva dana kasnije na autobusnoj postaji u Stenjevcu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina Vojislava Blaževića (1959.) zbog dva kaznena djela protiv opće sigurnosti odnosno zbog postavljanja dvije eksplozivne naprave ručne izrade i to na željezničkoj pruzi u Susedgradu 9. siječnja i dva dana kasnije na autobusnoj postaji u Stenjevcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ručna bomba pod Smartom Detalji eksplozije u Zagrebu: Mladić bacio bombu pod auto, pa i sam nastradao Slika nije dostupna Ostaje u pritvoru Bombašu iz Zagreba odbijena jamčevina od 100.000 kuna!

Okrivljenika se tereti da je 9. siječnja tijekom noćnih sati na sjevernom željezničkom kolosijeku pruge Zagreb-Varaždin, svjestan da njome prometuju vlakovi i da se pruga nalazi uz Aleju Bologne i naselje, "a u cilju da ugrozi život i tjelesni integritet ljudi i uništi imovinu", s vanjske strane sjeverne tračnice postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 1.200 grama eksplozivnog punjenja (TNT).

>> Vojislav Blažević ostaje u zatvoru i pod istragom

Napravu je aktivirao teretni vlak koji je naišao oko 3:45 sati i došlo je do snažne eksplozije, čime je Blažević ugrozio život i tjelesni integritet osoblja u vlaku kao i stanara obližnjih obiteljskih kuća.

Ujedno, tereti ga se da je od 10. siječnja u 23:30 sati do 11. siječnja u 0:05 sati u Aleji Bologne bb, na autobusnom stajalištu nasuprot raskrižja s Gospodskom ulicom, također svjestan da se radi o javnoj površini i vrlo prometnoj ulici, između dva betonska zida postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 200 grama istovjetnog eksploziva.

Kada je na autobusno stajalište došla maloljetnica s još dvije osobe, okrivljenik ih je, kako ga ne bi omeli u aktiviranju eksplozivne naprave, uz povike potjerao prema pothodniku te se potom vratio na mjesto i aktivirao napravu, čime je ugrozio život i tjelesni integritet tri osobe.

Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora i to temeljem zakonskih osnova opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, stoji u priopćenju.

Vojislav Blažević, koji je već u istražnom zatvoru, dosad se branio šutnjom. Bio je i u bolnici Sestara milosrdnica zbog lakših ozljeda u drugoj eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu.

Njegov odvjetnik Branko Šerić potvrdio je za Hinu da Blažević i dalje štrajka glađu i pije samo sokove, napomenuvši da je pitanje do kada će to izdržati. Rekao je i da mu je teško komentirati optužnicu jer je još nije primio, ali je dodao da će svakako uputiti odgovor na optužnicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene