Istraga trostrukog ubojstva djece u Zagrebu i dalje traje. Otac osumnjičen za ubojstvo trebao bi ubrzo biti pušten iz bolnice. Proceduru slučaja donosi Domagoj Mikić.

Galerija Ubojstvo u Mlinovima Željko Cvrtila Rafael Krešić +0 Krešimir Škarica

Trostruki ubojica danas bi trebao biti otpušten iz Vinogradske bolnice. Odmah će ga preuzeti zagrebački policajci, koji ga ionako ne ispuštaju iz vida.

Vezani članci Ubojstvo u Mlinovima Uhićen otac monstrum osumnjičen za ubojstvo svoje troje djece: Iz bolnice u Vrapču priveden u krim-policiju Tužni prizor ispred ulaza gdje je otac ubio troje djece - 2 Ravnatelj policije: Pokušavamo rasvijetliti sve okolnosti jednog od najstrašnijih zločina u RH

"Tada će mu reći 'vi ste uhićeni zbog tog i tog kaznenog djela. Imate pravo na odvjetnika, ne morate iskazivati, izvijestit će se osoba koju vi tražite, izvijestit će se vaše veleposlanstvo'. Osoba se dalje odvozi u policijsku postaju", objašnjava kriminalist Željko Cvrtila.

Policija tada ima rok od 24 sata da preda kaznenu prijavu odvjetništvu. U rijetkim slučajevima može se tražiti i dodatno vrijeme. Ako nema novca za odvjetnika, on će mu biti dodijeljen prema službenoj dužnosti. No, prije svega izgledna je još jedna opcija.

"Moguće je, s obzirom na sve okolnosti ovog slučaja, da bi toj radnji nazočio ili prije nje s osumnjičenikom porazgovarao sudski vještak za psihijatriju", napominje odvjetnik Rafael Krešić.

Ako ne razumije što je učinio, tada policija ili državni odvjetnik imaju dvije mogućnosti.

"On će biti odveden u zatvorsku bolnicu ili u psihijatrijsku kliniku Vrapče, gdje će se provesti psihijatrijsko vještačenje u kojem će se utvrditi razumije li i shvaća težinu i posljedicu djela koja mu se stavljaju na teret. Ako neće shvatiti, postupak stagnira dok se za to ne promijene okolnosti", govori odvjetnik Krešimir Škarica.

No ako se procijeni da razumije što je učinio, policija ga predaje pritvorskom nadzorniku i u roku od 16 sati mora ga ispitati županijski državni odvjetnik.

"Taj iskaz je dokaz u kaznenom postupku. On se snima. I sve što kaže u toj fazi postupka može se koristiti u glavnoj raspravi, čak iako se kasnije brani šutnjom", pojašnjava Šakrica.

A nakon tužitelja, sljedeća postaja - Županijski sud u Zagrebu.

"Bit će zakazano ročište kod suca istrage gdje će on biti saslušan od strane suca. Sudac će odlučiti ima li elemenata za istražni zatvor", dodaje Krešić.

S obzirom na to da si je već pokušao oduzeti život, 56-godišnjak će biti pod posebnom prismotrom istražitelja. Iako je obdukcija gotova, odgovor što je točan uzrok smrti troje mališana trebao bi biti poznat nakon što stignu toksikološki nalazi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju