Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rijeka: Razbijena organizirana skupina krijumčara heroina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U operativnoj akciji "Briškula" USKOK i policija "razbili" su organiziranu skupinu krijumčara heroina; uhitili 25 osoba i zaplijenili više od dva kilograma heroina, novac i druge predmeti koji su korišteni za trgovinu opojnim drogama u Primorsko-goranskoj županiji i šire, izvijestili su danas na konferenciji za novinare u Rijeci predstavnici USKOK-a i MUP-a.

Od ukupno 25 uhićenih osoba, 15 će danas biti kazneno prijavljeno, dok će sedmero osumnjičenih kasno popodne biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci i sutra će protiv njih biti podnesen istražni zahtjev.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina U sumnjivim paketima u automobilu nađen je heroin, kokain i anabolički steroidi Sumnjivi paketi Dvojac na granici pao s kilom heroina, švercali su još i kokain i steroide

Prema do sada prikupljenim dokazima, na čelu kriminalne skupine bile su tri osobe, državljani Slovenije, Hrvatske i Bugarske i svi su uhićeni.

O akciji su na konferenciji za novinare izvijestili zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina, načelnik Odjela kriminaliteta droga u Upravi MUP-a Darko Žižek i načelnik Odjela kriminaliteta droga u PU primorsko-goranskoj Božo Barbarić.

Predistražni postupak u USKOK-u vodio se pod kodnim nazivom "Prosinac", a akcija je počela u rujnu prošle godine kada je USKOK od Županijskog suda u Rijeci zatražio nalog za postupanje prema 13 osoba, što je omogućilo da se utvrde osnovane sumnje da su te i druge osobe počinile kaznena djela zloporabe droga. Tomu je prethodio rad istražitelja koji su u travnju prošle godine došli do saznanja da se nekoliko osoba udružilo radi prodaje heroina, uglavnom na riječkom području.

Heroin su krijumčarili tradicionalnom tzv. balkanskom rutom u dva pravca. Prvi je pravac bio iz Turske, preko Bugarske do Primorsko-goranske županije, a drugi iz BiH u Primorsko-goransku županiju.

Tijekom sedam mjeseci na 10 različitih lokacija u Rijeci i okolici zaplijenjen je ukupno kilogram heroina, a u više riječkih četvrti otkriven je po jedan tzv. kvartovski diler, koji je drogu prodavao tzv. uličnim dilerima ili izravno ovisnicima.

U nastavku akcije, prije dva dana, u osobnom vozilu jednog od članova skupine na naplatnoj postaji autoceste Rijeka-Zagreb na Kikovici pronađen je još jedan kilogram heroina.

Tijekom akcije obavljena je pretraga 21 stana, 4 osobna vozila i jednog motocikla i pronađena je oprema koju su članovi skupine koristili za krijumčarenje i preprodaju droge.

Nađena je improvizirana preša za heroin i aditive, boca-raspršivač za krijumčarenje droge, 6 digitalnih vaga s tragovima heroina, 50 grama heroina u paketićima od jednog grama, gram kokaina, 240 tableta heptanona, 2 pištolja, oko 40 mobitela, prijenosno računalo te 150.000 kuna i 8.000 eura.

U dogovoru s USKOK-om policija je započela daljnje izvide s ciljem da se dokaže da su pojedini članovi kriminalne skupine počinili i kazneno djelo prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, a sljedećih se dana očekuju uhićenja i privođenja još nekoliko članova kriminalne skupine, rečeno je na konferenciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene