Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MILIJUNSKE ŠTETE

Policija i USKOK razbili zločinačku udrugu: Prijavljeni zbog utaje poreza, malverzacija u javnoj nabavi...

Novac, ilustracija
Novac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Zbog sumnje u niz djela iz gospodarskog kriminaliteta, bjelogorsko-bilogorska policija u suradnji s USKOK-om je kazneno prijavila 12 osoba. Na teret im se stavlja utaja poreza i carine, zlouporaba položaja i poticanje na to djelo te davanje mita.

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prepratili su pritvorskom nadzorniku 12 osoba (u dobi od 36, 48, 49, 44, 46, 39, 55, 33, 61, 73, 47 i 45 godina) te ih kazneno prijavili zbog sumnje u kaznena djela iz gospodarskog kriminaliteta i korupcije u zločinačkoj udruzi. Prijavljeni su zbog utaje poreza ili carine te pomaganja u tom djelu, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na to djelo te davanja i primanja mita.
Kako je navedeno u policijskom priopćenju, sumnja se da je 36-godišnjak kao voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba od siječnja 2020. do ožujka 2022. godine u Zagrebu, sam i posredstvom 44-godišnjaka, povezao u zajedničko djelovanje osam osumnjičenih koji su bili odgovorne osobe, direktori, voditelji poslovanja i zaposlenici drugih trgovačkih društava. Osumnjičeni 36-godišnjak odredio je cilj zajedničkog djelovanja - stjecanje nepripadajuće materijalne dobiti za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost na strani trgovačkog društva iz Zagreba.

"Tako su, zbog realizacije zajedničkog cilja, a prema planu i po nalozima 36-godišnjaka, u ime svojih društava izrađivali nevjerodostojne izlazne fakture prema trgovačkom društvu iz Zagreba. Nakon toga je 36-godišnjak, osobno ili posredstvom 48-godišnjaka, naložio plaćanje i knjiženje nevjerodostojnih računa tih društava te, iskazivanjem pretporeza po osnovi nevjerodostojnih ulaznih računa, neosnovano umanjio obvezu poreza na dodanu vrijednost prema državnom proračunu Republike Hrvatske trgovačkog društva iz Zagreba. Radi se o iznosima za 2020. godinu najmanje 293.425,07 kuna, a za 2021. godinu najmanje 504.525,27 kuna, sveukupno najmanje 797.950,34 kuna", stoji u priopćenju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Dalje se navodi kako je 46-godišnjak, s računa trgovačkog društva i s računa drugih povezanih društava s kojim je stvarno upravljao, podigao iznos od najmanje 675.310,08 kuna kojim su dalje raspolagali osumnjičeni 36-godišnjak, 48-godišnjak i 49-godišnjakinja. 

"Osmero osumnjičenih su organizirali nabavu robe od inozemnih dobavljača za stvarnog kupca - trgovačko društvo iz Zagreba, pri čemu su kao prividne kupce i prodavatelje te robe koristili trgovačka društava kojima je stvarno upravljao osumnjičeni 44-godišnjak. Naime, koristili su okolnost da, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica EU nisu dužna izvršiti plaćanje poreza na dodanu vrijednost prilikom stjecanja navedene robe, već su odgovarajući iznos tog poreza dužna obračunati, prijaviti i platiti u državni proračun RH tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Stoga, kako ističu u policiji, u slučaju izravne nabave robe od dobavljača iz Europske unije, zbog prijenosa porezne obveze, ne mogu umanjiti obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost kod daljnje prodaje robe.

49-godišnjakinja se sumnjiči da je, prema planu i uputama 36-godišnjaka, s inozemnim dobavljačima dogovorila ispostavu ulaznih računa inozemnih dobavljača na trgovačka društva čije je poslovanje stvarno vodio 44-godišnjak, a on je pak osobno i posredstvom četvorice osumnjičenih izrađivao nevjerodostojne izlazne fakture prema stvarnom kupcu robe, trgovačkom društvu iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Deset okrivljenika USKOK podignuo optužnicu: Dozvole, potvrde i suglasnosti rješavali za "siću" u Gradu Zagrebu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Petorka izrađivala i prodavala krivotvorene hrvatske putovnice: Među njima i dvojica policajca te odvjetnica

"Ti računi su sadržavali i iznose obračunate na ime poreza na dodanu vrijednost koji, sukladno zajedničkom planu, nisu trebali biti uplaćeni u korist državnog proračuna RH, već su trebali biti iskorišteni dijelom za namirenje inozemnih dobavljača, a u preostalom dijelu namijenjeni za raspolaganje u daljnju zajedničku korist osumnjičenih, a što su i učinili. Tako su neosnovano umanjili obvezu poreza na dodanu vrijednost prema državnom proračunu RH trgovačkog društva iz Zagreba - za 2020. godinu u iznosu od najmanje 439.262,82 kuna, a za 2021. u iznosu od najmanje 1.372.823,66 kuna, sveukupno najmanje 1.812.086,48 kuna", navodi policija.

Malverzacije u javnoj nabavi

Od siječnja 2021. do ožujka 2022. godine na području grada Zagreba, tijekom realizacije projekta investitora trgovačkog društva na postupku javne nabave za radove, jedinu je ponudu podnijela zajednica ponuditelja u konzorciju koji zastupa jedna tvrtka i u kojoj ponudi je u ponudbenom listu bio naveden obrt osumnjičenog 73-godišnjaka kao jedan od potencijalnih podizvoditelja za dio radova predviđene vrijednosti u iznosu 14.200.000,00 kuna bez PDV-a.

"Naime, osumnjičeni 73-godišnjak je kao vlasnik obrta, u namjeri da svom obrtu osigura dobivanje podizvođačkih poslova u znatno većem opsegu od navedenih u opisanoj ponudi, dogovorio s dvojicom osumnjičenih (starosti 44 i 47 godina) da će od 45-godišnjaka, odgovorne osobe društva investitora, tražiti informacije koje se odnose na navedeni predmet javne nabave budući da je sudjelovao u izradi natječajne dokumentacije i provedbi postupka javne nabave te ujedno bio član stručnog Povjerenstva naručitelja koje je izvršilo pregled i ocjenu ponuda", ističe policija.

Tako su ishodovali angažiranje obrta 73-godišnjaka za obavljanje svih podizvođačkih poslova te višestruko uvećali opseg i vrijednost poslova koje bi obavljao obrt.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene