Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Akcijom "Transporter" zagrebačke policije i USKOK-a, u suradnji sa srbijanskim MUP-om, razbijena je organizirana kriminalna skupina koja je već nekoliko godina po narudžbi krala kamione i autobuse u Hrvatskoj i krijumčarila ih u Srbiju, na čemu je "zaradila" preko 11,5 milijuna kuna.


Od ukradenih 18 kamiona, dva autobusa i "golfa" policija je uspjela pronaći devet kamiona, dva autobusa i osobni automobil.

Vezani članci Pucnjava u Parizu Obračun bandi: Jedna osoba poginula, druga ranjena u pucnjavi ispred pariške bolnice Joe Biden Masovna pucnjava u SAD-u, bivši igrač NFL-a ubio petero ljudi. Biden predstavio nove mjere za kontrolu oružja

Na zagrebački Županijski sud provedeno je šest osoba - Zoran Petrović, Marija Halovanić, Vlado Miličević, Željko Šimić, J. P. koji je u zatvoru zbog sličnih kaznenih djela te srpski državljanin Momčilo Cvijanović.

Policija i USKOK u akciju su krenuli u svibnju ove godine nakon višemjesečne analize podataka o krađama kamiona i autobusa marke MAN, Scania, Iveco i Mercedes na području čitave Hrvatske.

Akcijom je otkriveno da je kriminalnu skupinu na području Zagreba te zapadne i istočne Slavonije okupio 31-godišnji Zagrepčanin Zoran Petrović te da je skupina po narudžbi iz Srbije krala vozila u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. 

Kriminalci su zatim ukradena vozila uz novčanu naknadu izručivali naručiteljima preko "meke" granice u Srbiju.

Obrada je potrajala do kraja studenog kada je u koordiniranoj akciji hrvatske i srpske policije privedena 41 osoba za koje se sumnja da su sudjelovali u krađama i krijumčarenju ili bi mogle imati podatke o tome.

USKOK-u je podnijeta kaznena prijava protiv 14 osoba od kojih je pet iz Hrvatske, a devet iz Srbije. Tereti ih se za krađu 21 vozila, iznude i udruživanje u kriminalnu skupinu.

Za pokušaj ubojstva tereti se šefa skupine Petrovića koji je prilikom uhićenja prije dva dana na križanju Maksimirske i Bukovačke ulice pokušao zgaziti policajca pri čemu su ga policajci lakše ranili hicem iz pištolja. 

S njim je tada bio i Cvijanović (43) iz srpskog kriminalnog ogranka koji je iskočio iz vozila.

Nekoliko članova skupine tereti se za iznudu jer su od vlasnika tražili novac u zamjenu za ukradena vozila. U jednom slučaju su uspjeli u tome, a u drugom im je vlasnik odbio dati novac.

U policiji kažu da su im svi osumnjičeni od ranije poznati po sličnim kaznenim djelima.