Ugašen je požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na čakovečkom odlagalištu otpada.

Galerija


Oko pet sati ujutro ugašen je požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na čakovečkom odlagalištu otpada. Na terenu je i dalje 30 vatrogasaca koji nadziru opožareno područje, rekao nam je zapovjednik JVP-a Grada Čakovca Mladen Kanižaj. O uzrocima požara nije želio nagađati.

Vezani članci Muškarac poginuo u požaru blizu Delnica - 1 Policija objavila rezultate očevida: Za požar kuće u kojem je smrtno stradao muškarac (57) kriva električna grijalica Vatrogasci, ilustracija Tragedija blizu Delnica: Izbio požar u obiteljskoj kući, poginuo 58-godišnji muškarac

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal rekla je za DNEVNIK.hr kako je tijekom noći obavljena analiza zraka kojom je ustanovljeno da su sve mjerene koncentracije u razini dopuštenih te da nema opasnosti po zdravlje građana.

"Možemo se potpuno umiriti, ne postoji opasnost po zdravlje građana ni trenutačno ni posljedično. Analiza zraka pokazala je da su svi indikatori, osim benzena u granici dopuštenog. Koncentracije su vrlo niske. Mjerili su se benzen, amonijak, ugljični monoksid i merkaptanij.

Benzen je bio nešto viši, a ostali su indikatori u granici dopuštenog. Više nema potrebe za upozorenjem da mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta ne izlaze iz zatvorenih prostora. Nema opasnosti po zdravlje građana“, rekla nam je ravnateljica Zavoda.
 

Totovec: Lokaliziran požar na odlagalištu otpada (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)
Požar na odlagalištu otpada (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kako je priopćeno sa sjednice Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca održane kasno sinoć, u požaru nitko nije ozlijeđen. Vatrogasne i ostale službe cijelu su noć bile na terenu te gasile nastali požar. Stožer se ponovno sastao ujutro nakon dobivenih analiza kvalitete zraka.

Predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Mario Medved kazao je sinoć da je požar je planuo u poslijepodnevnim satima na četvrtoj odlagališnoj plohi te se proširio na dio zatvorenog odlagališta na kojem se nalazi uskladišten plastični otpad.

Odmah se počelo sa navažanjem zemlje kako bi se spriječilo širenje vatre na druge dijelove odlagališta, što je uspješno i završeno, rečeno je.

U vrijeme održavanja sjednice na terenu je radilo 30 vatrogasaca s deset vozila, koji su cijelu noć požarište polijevali vodom.

Totovec: Lokaliziran požar na odlagalištu otpada (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)
Požar na odlagalištu otpada (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal najavila je u subotu navečer kako će se obaviti analiza zraka na širem području odlagališta kako bi se utvrdio je li štetan po zdravlje. Dok ne stignu rezultati, mole se građani da iz predostrožnosti zatvore prozore, a mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta da bez potrebe ne izlaze iz zatvorenih prostora.

Načelnik Policijske stanice Čakovec Krešimir Jurčević rekao je da će se uzrok požara utvrditi tek nakon što on bude ugašen. Policija pojačano kontrolira okolno područje. (Hina)
 

Jesi li Brođani zadovoljni prelaskom susjedne rafinerije na plin?: ''Kraj naše borbe bit će kad građani počnu udisati čisti zrak''