Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na policiji zbog sumnje u primanje mita završio i jedan od autora knjige 'Kako platiti manje poreza - na zakoniti način?'.


U akciji kodnog imena Dubai jučer je uhićeno četvero djelatnika zagrebačke Porezne uprave, koje se sumnjiči za primanje mita u reketarenje poduzeća. Policija je osumnjičene uhitila nakon nekoliko tjedana kada su navodno primili 35 tisuća eura mita sa prethodno označenim novčanicama.

Vezani članci Kune Majka i kći u zločinačkoj organizaciji oprale gotovo milijun i pol kuna: Otac vodio tim, a one kupovale automobile Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a 'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna

>> Zbog sumnje na primanje mita i reketarenje uhićeni poreznici

Mediji neslužbeno saznaju da je uhićen šef Porezne uprave, područnog ureda zagreb, ispostave Centar, Z. M., porezni inspektor R. V. i vlasnik tvrtke Erica Viva B. B., koji je navodno bio davatelj mita. Akcija je i dobila naziv Dubai jer je glavni akter Z. M. tjedan dana bio na odmoru u Dubaiju, a istražitelji su čekali njegov povratak kako bi počeli akciju. U akciji je navodno uhićen i inspektor Financijske policije Ž.Ć, koji je navodno bio posrednik u primanju mita.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni za to da su od raznih poduzetnika tražili i uzimali mito. Uglavnom bi to bili vlasnici poduzeća koja su imala porezna dugovanja, a onima koji su uredno podmirivali svoje obveze, izračunavali bi bitno manje poreza nego što bi morali platiti.

U istražni centar Županijskog suda jučer kasno poslijepodne doveden je i S. B., viši inspektor iz Ministarstva financija, zbog sumnje da je od vlasnika jednog od poduzeća tražio mito. S. B. je dugogodišnji službenik Ministarstva financija i jedan je od autora knjige 'Kako platiti manje poreza - na zakoniti način?'. Neslužbeno se saznaje da je prilikom nadzora u jednom poduzeću pronašao prekršaj za koji se može izreći kazna od nekoliko milijuna kuna. Umjesto kazne, od vlasnik tvrtke je navodno zatražio mito koji je na to pristao, ali je ucjenu prijavio USKOK-u i policiji.

Očekivalo se da će danas biti održana novinska konferencija na kojoj bi se javnost izvijestila o akciji 'Dubai' ali na kraju do nje neće doći te su glasnogovornici policije, Državnog odvjetništva i USKOK-a rekli kako nemaju komentara za javnost. Reečeno nam je samo da bi osumnjičenici danas trebali biti privedeni na Županijski sud kod istražnog suca.