Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija objavila fotografije osumnjičenog za pljačku računa u RBA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na stranicama MUP-a policija je objavila tri fotografije zasad nepoznate osobe koja se sumnjiči za neovlašteno podizanje većeg iznosa novca iz Raiffeisen banke u Osijeku. MUP je uputio i molbu građanima da, ako znaju išta o osobi s fotografije, to dojave policiji.

Troje zaposlenika u Raiffeisen banci jučer je privedeno u istražni centar osječkoga Županijskoga suda zbog osnovane sumnje u protupravnu isplatu veće svote novca sa žiroračuna jedne tvrtke.

Pročitajte i ovo PR Oglas Učinite jednostavno poslovanje mogućim Slika nije dostupna Osijek: Počelo suđenje za pljačku stoljeća

U tom kaznenom djelu sudjelovale su još najmanje dvije osobe, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjske.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na svojim je web stranicama objavilo da je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku podnijelo istražni zahtjev protiv troje hrvatskih državljana (1980., 1959. i 1959.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te još jednog osumnjičenika (1977.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Kako se navodi u priopćenju ŽDO-a postoji osnovana sumnja da je na poticaj 30-godišnjeg osumnjičenika, tijekom rujna 2007. godine u Osijeku, između njega te prvoosumnjičenika, drugoosumnjičene i trećeosumnjičene, koji su svi troje djelatnici jedne banke, stvoren dogovor da sa žiro-računa tvrtke čiji je osnivač inozemna pravna osoba, temeljem krivotvorene dokumentacije, neovlašteno podignu 12 milijuna kuna.

Osumnjičeni 27-godišnjak je u bazi podataka banke utvrdio podatke o osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima, a 30-godišnjak je pribavio krivotvorenu putovnicu na ime osobe ovlaštene za podizanje novca s ovog računa i predao je, za sada nepoznatoj osobi, koja je u poslovnici banke u Osijeku zatražila od drugoosumnjičene i trećeosumnjičene isplatu 12 milijuna kuna.

Iako svjesni da se ne radi o ovlaštenoj osobi, one su obje, prema ranijem dogovoru, mimo pravila o poslovanju banke odobrile ovu isplatu navedenog novca nepoznatoj osobi. 

Time je, na štetu banke, prvoosumnjičeniku, četvrtoosumnjičeniku i nepoznatoj osobi pribavljena
protupravna imovinska korist u iznosu od 12 milijuna kuna.

Osumnjičeni 27-godišnjak i obje osumnjičene 48-godišnjakinje su uhićeni te je državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu protiv njih predložilo određivanje pritvora zbog mogućnosti ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno. 

Protiv četvrtog osumnjičenika (1977.), koji se nalazi u bijegu, predloženo je određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice.

PU osječko-baranjska navodi da su na temelju prijave osječke podružnice RBA i nakon istrage kriminalističke policije osumnjičenici privedeni istražnom sucu, a kod jedne od osumnjičenih osoba pronađen je dio otuđenog novca, dok se za preostalim dijelom traga.

Ističe se da je dosadašnjom istragom utvrđeno sudjelovanje još najmanje dviju osoba u tom kaznenom djelu, da je jedna od njih identificirana i za njom je raspisana tjeralica, dok se identitet druge osobe još utvrđuje.

U PU nisu precizirali o kolikom je iznosu riječ niti na koji način je počinjeno kazneno djelo, napominjući kako se kriminalistička obrada nastavlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene