Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažne invalidnine

Podignuta optužnica protiv devet osoba iz 'Dijagnoze 1'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Županijskim sudom u Splitu danas je USKOK podigao optužnicu protiv devet hrvatskih državljana iz predmeta 'Dijagnoza 1' koje se tereti za udruživanje i više počinjenih kaznenih dijela, čime su većem broju osoba omogućili stjecanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida (HRVI) Domovinskog rata i nanosili državnom proračunu štetu 'velikih razmjera', priopćio je danas USKOK.

Za kaznena djela primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje dokumenata optuženi su: S. J. (1965.), M .J. (1957.), D.Š. (1964.), M. T.(1973.), V. N. (1955.), B. U. (1974), D.R. (1947.), B.S. (1964.) i D.S. (1964.).

Pročitajte i ovo Ilustracija Podrška je ključna Broj osoba s autizmom značajno raste: ''Nije lako živjeti u svijetu koji te ne razumije'' Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak

Optužnica prvooptuženu umirovljenu medicinsku sestru S.J. tereti da je od kraja studenoga 2005. do 11. veljače 2008. na području Splita i Zagreba povezala ostale okrivljenike, njih osam, u zajedničko djelovanje radi pribavljanja neprirodne materijalne koristi od većeg broja korisnika kojima su također omogućili stjecanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida i drugih prava koja proistječu iz tog statusa na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja, čime su pribavili znatnu materijalnu dobit na štetu državnog proračuna. U priopćenju se navodi kako su okrivljenici, među kojima su i petorica liječnika, od kojih je jedan umirovljen, dogovorno postupali prema unaprijed utvrđenoj cijeni svake pojedine usluge.

Okrivljenica S. J. osobno je i uz posredovanje svojeg muža, optuženoga M. J. i vozača u splitskome HZMO-u D.Š., također optuženoga, nalazila zainteresirane osobe i od njih zahtijevala novčane svote koje su se, ovisno o pojedinoj usluzi, kretale od 4200 do 6500 eura, a od kojih je najmanje 10 posto zadržavala za sebe. Tako je za sve zainteresirane osobe i ovisno o određenim potrebama dijagnoze od bolničkog tehničara M.T. i umirovljenog liječnika B.S. naručivala izradu neistinitih liječničkih nalaza za koje im je na njihovo traženje plaćala od 100 do 300 eura po nalazu, a na traženje liječnika D.S. plaćala je od 250 do 300 kuna po nalazu, navodi USKOK.

S.J. dostavljala je osobne podatke osoba i njihove radne sposobnosti okrivljenome M.T. te ga upućivala na upis dijagnoza potrebnih za pozitivne ocjene vještaka mjerodavnih povjerenstava. On je po dogovoru i uputama okrivljenih B. S. i D.S. na osobnom računalu na formatirane nalaze pojedinih zdravstvenih ustanova upisivao osobne podatke korisnika, protokole i dijagnoze kao da su ih pregledali i liječili razni specijalisti te im utvrdili ozljede i bolesti zbog kojih nisu sposobni za rad te željeni stupanj invalidnosti Zatim je tako izrađene nalaze dostavljao okrivljenima B.S. i D.S., koji su ih ovjeravali lažnim pečatima i potpisima raznih specijalista, a D.S. je izrađivao nalaze bez obavljenog pregleda, navodi USKOK.

Također, optuženica S.J. je osobe koje su status i invalidske mirovine temeljile na dijagnozama psihičkih bolesti upućivala okrivljenome B. U. koji je, u skladu s dogovorom, za 300 do 350 eura izdavao tražene liječničke nalaze i otpusna pisma koja je ovjeravao svojim pečatom i potpisom iako nije obavio preglede. Dodaje se kako je tako prikupljenu liječničku dokumentaciju predavao okrivljenima (supružnicima) S.J. i M.J., koji su je zatim predavali zainteresiranim osobama kako bi od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite dobili prijedlog za ocjenu radne sposobnosti i mišljenje radi vještačenja invalidnosti. U skladu s dogovorom, te su osobe dokumentaciju uz zahtjev predavale okrivljenome D. Š., koji je nalaze i potvrde u spisima osoba koje su već ocijenjene o stradavanju zamjenjivao novim i neistinito izrađenim nalazima te ih po uputama S.J. dostavljao u rad okrivljenome D.R., liječniku vještaku Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje u Splitu.

On je, znajući da je dokumentacija osoba koje su posredstvom S.J. tražile utvrđenje određenog stupnja invalidnosti neistinita i nedostatna, za najmanje 1000 do 2000 eura donosio nalaz i mišljenje te davao traženu ocjenu o nastalom stupnju invalidnosti i gubitku radne sposobnosti. Po dogovoru sa S.J., i V.N., liječnik vještak u Povjerenstvu za reviziju ocjene invalidnosti u Ministarstvu branitelja za najmanje 1000 do 2000 eura utvrđivao je visok postotak ocjene invalidnosti, a u predmete, u kojima je prvostupanjski liječnik vještak prije utvrdio ocjene, ulagao je neistinitu liječničku dokumentaciju na temelju koje je utvrđivao i viši postotak invalidnosti.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su na opisani način većem broju osoba omogućili stjecanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, a na temelju tog statusa i prava na osobne invalidnine, opskrbnine, naknade troškova prijevoza, stjecanje dionica bez naplate i svih prava koja im pripadaju po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, te stjecanje prava na invalidske mirovine i povećanje utvrđenih iznosa tih mirovina, čijom bi isplatom za državni proračun nastala šteta 'velikih razmjera', stoji na kraju današnjega priopćenja USKOK-a.

U prosincu prošle godine Županijski sud u Osijeku sedam optuženika iz predmeta "Dijagnoza 2" nepravomoćno je osudio na zatvorske kazne od šest mjeseci do sedam godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene