DORH je proširio istragu pokrenutu u ožujku ove godine protiv 15 okrivljenika i tri trgovačka društva. Istraga se širi protiv osmero okrivljenika i jednog trgovačkog društva, a za dvije osobe predložen je istražni zatvor.

Galerija


Nakon što je 13. ožujka 2019. godine doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika i tri trgovačka društva, USKOK je donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv osmero okrivljenika i jednog trgovačkog društva zbog sumnje da su se zločinački udružili i radili prijevare, javlja DORH.

Vezani članci Željko Žganjer i Ivana Brkić Tomljenović - 2 Bivši šef USKOK-a o novoj aferi u HDZ-u: "Hoće li proći priča Tušeka, to ćemo vidjeti" Kriminal (Foto: Thinkstock) USKOK okončao istragu: Zaradili milijune krivotvorenjem hrvatskih dokumenata za mafiju, među njima i nekoliko djelatnika MUP-a

Naime, prvookrivljeni je osobno i posredstvom još jednog okrivljenog elektroničkom poštom dostavljao narudžbenice raznim trgovačkim društvima kojima je neistinito predočeno da će isporučena roba biti plaćena, iako stvarne namjere plaćanja nije bilo. Ostale je udružio kako bi lažno garantirali plaćanje, pa je jedan od njih, direktor jednog od društava, u ime i za račun tog društva ovjeravao bjanko zadužnice kod javnog bilježnika.

Ostali su okrivljenici te zadužnice dostavljali ovlaštenim osobama trgovačkih društava od kojih su naručivali robu iako su znali da dostavljene zadužnice neće biti naplative zbog nedostatka novca na žiroračunu tog okrivljenog trgovačkog društva.

Kada su ih uvjerili da će roba biti plaćena, ovlaštene osobe tih društava isporučile su im naručenu robu u ukupnoj vrijednosti od najmanje 1,8 milijuna kuna, a tu je robu zatim jedan od okrivljenika, prema planu i uputama prvookrivljenika, prodao "na crno" različitim kupcima.

Na opisani je način osam trgovačkih društava oštećeno za najmanje 1,8 milijuna kuna, a za taj su se iznos okrivljenici okoristili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dva okrivljenika.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva "Zeko" u ožujku je uhićeno ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca. Pretraženo je više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja kaznenih djela za koja se terete. Pretragom je pronađeno razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.