Obavijesti Pretražite Navigacija
Policijska akcija "Zeko"

Uhićen i prvoosumnjičeni: Zbog utaje 7,2 milijuna kuna poreza protiv 14 osoba predložen istražni zatvor

Policijska akcija Zeko (Foto:MUP)
Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) MUP
1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Foto: MUP Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Foto: MUP Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Foto: MUP Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Foto: MUP +1 Policijska akcija Zeko (Foto:MUP) Galerija
USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 15 osoba i tri tvrtke koje terete da su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna.

Bjelovarski policajci završili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 15 osoba te tri trgovačka društva s područja Republike Hrvatske zbog sumnje da su u više navrata utajili porez.

Pročitajte i ovo Policija, Ilustracija Ispitivanja u USKOK-u Detalji velike policijske akcije, uhićene 22 osobe u sedam zemalja: "Ono što je posebno neobično..." Brojna uhićenja u Hrvatskoj i Europi Velika akcija Policija se oglasila o brojnim uhićenjima u Hrvatskoj i Europi: Traju pretresi u nizu gradova

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su 15 osumnjičenih i tri trgovačka društva izbjegavali obračunavanje i plaćanje PDV-a. Umanjenjem porezne obveze i krivotvorenjem poslovnih rezultata i knjigovodstvene dokumentacije organizirali su nabavu robe od dobavljača iz Republike Slovenije i drugih država članica Europske unije.

"Pritom su koristili okolnosti da, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije nisu dužna fizički platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti u Državni proračun Republike Hrvatske tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj", priopćio je MUP.

Uvezenu robu prodavali su raznim društvima tzv. nestajućim trgovcima uz ispostavljanje krivotvorenih računa u kojima nisu obračunavali PDV te ga nisu prijavili niti uplatiti u korist državnog proračuna RH. Uz to, nalagali su plaćanje tako ispostavljenih računa znajući da iskazani iznos PDV-a neće biti prijavljen ni plaćen i znajući da će kasnije, neosnovanim iskazivanjem pretporeza, društva umanjiti obveze uplate PDV-a u korist proračuna RH.

Oštetili proračun za 7,2 milijuna kuna

"Zasada je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su osumnjičene osobe oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 7,2 milijuna kuna, za koji su iznos sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist", dodaje se u priopćenju MUP-a.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva "Zeko" uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca. Pretraženo je više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja kaznenih djela za koja se terete. Pretragom je pronađeno razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.

Protiv 15 osumnjičenih osoba i dva trgovačka društava s područja Zagreba te jednog s područja Križevaca, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a osumnjičeni su privedeni.

USKOK je priopćio da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika. Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu USKOK je za njih 14 predložio određivanje istražnog zatvora.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Anka Mrak-Taritaš ispričala se javnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Anka Mrak-Taritaš ispričala se javnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Anka Mrak-Taritaš (FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL) Anka Mrak-Taritaš (FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL) +0 Anka Mrak-Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska Istraga protiv Anke Mrak-Taritaš: "Potražit ću pravnu zaštitu, sve sam prijavila"
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene