USKOK je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 15 osoba i tri tvrtke koje terete da su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna.

Galerija


Bjelovarski policajci završili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 15 osoba te tri trgovačka društva s područja Republike Hrvatske zbog sumnje da su u više navrata utajili porez.

Vezani članci Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 47-godišnjak u Bjelovaru osumnjičen za spolnu zlouporabu 13-godišnjeg djeteta, u istražnom je zatvoru Ana Karamarko ispitana u Državnom odvjetništvu Akcija Flajš: Ana Karamarko nakon ispitivanja puštena na slobodu

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su 15 osumnjičenih i tri trgovačka društva izbjegavali obračunavanje i plaćanje PDV-a. Umanjenjem porezne obveze i krivotvorenjem poslovnih rezultata i knjigovodstvene dokumentacije organizirali su nabavu robe od dobavljača iz Republike Slovenije i drugih država članica Europske unije.

"Pritom su koristili okolnosti da, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije nisu dužna fizički platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti u Državni proračun Republike Hrvatske tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj", priopćio je MUP.

Uvezenu robu prodavali su raznim društvima tzv. nestajućim trgovcima uz ispostavljanje krivotvorenih računa u kojima nisu obračunavali PDV te ga nisu prijavili niti uplatiti u korist državnog proračuna RH. Uz to, nalagali su plaćanje tako ispostavljenih računa znajući da iskazani iznos PDV-a neće biti prijavljen ni plaćen i znajući da će kasnije, neosnovanim iskazivanjem pretporeza, društva umanjiti obveze uplate PDV-a u korist proračuna RH.

Oštetili proračun za 7,2 milijuna kuna

"Zasada je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su osumnjičene osobe oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 7,2 milijuna kuna, za koji su iznos sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist", dodaje se u priopćenju MUP-a.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva "Zeko" uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca. Pretraženo je više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja kaznenih djela za koja se terete. Pretragom je pronađeno razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.

Protiv 15 osumnjičenih osoba i dva trgovačka društava s područja Zagreba te jednog s područja Križevaca, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a osumnjičeni su privedeni.

USKOK je priopćio da je doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 15 okrivljenika. Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu USKOK je za njih 14 predložio određivanje istražnog zatvora.

Istraga protiv Anke Mrak-Taritaš: "Potražit ću pravnu zaštitu, sve sam prijavila"