Obavijesti Pretražite Navigacija
Ista za sve

Objavljena NOVA CIJENA dopunskog osiguranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neovisno o dobi ili imovinskom stanju HZZO je odlučio da će dopunsko zdravstveno osiguranje od 1. listopada svi građani plaćati jednako.

Mijenja se cijena police dopunskog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) te će, najvjerojatnije od 1. listopada ove godine, iznositi 70 kuna mjesečno za sve građane, bez obzira na imovinsko stanje i dob osiguranika, obavijestio je danas ravnatelj HZZO-a Siniša Varga.

Pročitajte i ovo Poskupljuju domovi za starije - 3 Mira ni u mirovini Novi udar na džepove najranjivije skupine građana: "Ja neću moći, mene je pogodilo" Zdravstveno osiguranje, ilustracije Zakonske izmjene Oko 200.000 građana moglo bi se naći u velikom problemu: Ako se ne jave HZZO-u do četvrtka, ostat će bez zdravstvenog osiguranja

U Zavodu ističu da se zbog novih polica osiguranici ne trebaju javljati na njihove šaltere. Za svih oko dva milijuna korisnika promjena će biti informatički provedena te će biti obaviješteni preko medija od kada i na koji način će vrijediti nova polica.

Očekuje se i da će ovoga mjeseca biti završene sve tehničke pripreme tako da bi nova cijena police dopunskog bila u primjeni od 1. listopada, nakon objave u Narodnim novinama.

>> HZZO: Nije istina da moramo odustati od ugovaranja polica dopunskog osiguranja

Dopunsko zdravstveno osiguranje u potpunosti pokriva 'participacije' u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja koje inače osiguranik mora sam doplatiti prilikom korištenja primarne zdravstvene zaštite, bolničkog i ambulatnog liječenja, specijalističkih pregleda, dijagnostike, laboratorijskih usluga i drugo.

Dosadašnje cijene HZZO-ovih polica iznosile su mjesečno po 50 i 80 kuna za umirovljenike, te po 80 i 130 kuna za zaposlene, ovisno o primanjima.

S obzirom na medijske najave promjena u participacijama, Varga je na konferenciji za novinare pojasnio da on nije za to mjerodavan jer su one regulirane Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, čije su izmjene i dopune u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a ne HZZO-a.

Ravnatelj je izvijestio i o svom sastanku s predstavnicima farmaceutskih tvrtki, s kojima, kaže, nema nikakvih problema u provedbi novih naputaka da se u bolnicama, kad god je to moguće, preporučuju lijekovi po svom generičkom nazivu. Isto tako da liječnik obiteljske medicine odabere propisati cjenovno najpovoljniji lijek za proračun.

Varga je ponovno istaknuo da 'niti jednom pacijentu neće biti uskraćen potreban lijek točno određenog sastava ili djelovanja'.

Dodao je i kako su o nedostatku lijekova na tržištu farmaceutske tvrtke obavezne obavještavati HALMED, Ministarstvo zdravlja i HZZO, a zahvaljujući novim informatičkim aplilacijama liječnici obiteljske medicine neće moći propisivati lijek kojega nema u ljekarnama i veledrogerijama.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a odlučeno je i da tiflotehnička pomagala za slijepe osobe, dugi bijeli štap i ručni džepni sat, postaju dostupnija. Naime, ubuduće će ih propisivati izabrani liječnici primarne zdravstvene zaštite, a ne oftamolozi.

Ponovljen je natječaj za sklapanje ugovora o provođenju magnetske rezonance na području Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, nakon što na proteklom natječaju ponuđači nisu prihvatili cijene HZZO-a. Prošli je natječaj poništen a novi je raspisan pod istim uvjetima, rekao je ravnatelj HZZO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene