Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tražio da mu zovu majku

''Mare, propucan sam, umrit ću!'': Svjedokinja prenijela zadnje riječi Zavadlavove žrtve

U nastavku suđenja Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu svjedočio je, među ostalim, i susjed njegove obitelji. Zavadlavu je produljen istražni zatvor za još dva mjeseca.

Na Županijskom sudu u Splitu u četvrtak je nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo. Zavadlava su, kao i jučer, dovezli policijskim vozilom iz pritvora u Gospiću do suda u Splitu.

Pročitajte i ovo Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava - 3 potpuno neubrojiv? Zavadlavov odvjetnik najavio žalbu: "Da se ja sa sutkinjom prepucavam? Ispričavam se, sad zvučim kao Plenković" Slika nije dostupna suđenje za trostruko ubojstvo Zavadlav s optuženičke klupe poručio bratu: "Budi u komuni, ne mogu te više čuvati, pod ključem sam"

Odvjetnik okrivljenog Zavadlava Branko Šerić novinarima je ispred suda rekao da neće inzistirati na pojavljivanju nekih svjedoka na sudu, no istaknuo je da se to ne odnosi na vještačenja. Upitan kako je njegov branjenik podnio jučerašnji dan, Šerić je rekao da je dobro.

Na sud je stigao i otac ubijenog Vlado Ožić Paić, koji je jučer svjedočio. 

Prvi svjedok bio je Ante Krajina, koji se kobnog dana parkirao ispred svoje kuće u Varošu kada je vidio mladića kako šeta s kalašnjikovom u ruci. Od njega je bio udaljen svega desetak metara i dobro vidio da je na sebi imao duge hlače, torbicu, crnu kratku kosu i bio je sam.

"Poslije sam čuo da se pojedinačno ispaljuje hitac, a potom i rafal. Već tada sam se popeo u stan. Ne znam odakle je taj mladić došao, samo znam da sam nazvao policiju i rekao im što sam vidio", kazao je Krajina.

Potom je svjedočila zaposlenica kladionice ispred koje se dogodilo ubojstvo. Rafale je čula oko 15:30, a kada je pogledala kroz vrata kladionice, na tlu je vidjela motor i muškarca koji se tresao. Kada je sve utihnulo, izašla je i došla do ranjenog mladića te brzo pozvala Hitnu pomoć.

"Vidjela sam da je do tog mladića bila sportska crna torbica i šaržer metaka za pušku. U vrijeme pucnjave na cesti nije bilo nikoga. Bilo je popodne, malo hladno", izjavila je svjedokinja, koja je Sud zamolila za anonimnost. 

"Uvijek je bilo problema, Filip je bio najzdraviji element obitelji"

Vrlo rječit na suđenju bio je Damir Šolić, Zavadlavov susjed koji je imao dobar odnos s njim te dva dana prije ubojstava ručao s njim i njegovom obitelji.

Na početku svjedočenja rekao je nikada nije mogao niti pomisliti da bi optuženi tako nešto mogao napraviti jer je, tvrdi, od sve svoje braće bio najpristojniji i najbolji.

Svjedok je rekao da je Zavadlav 9. siječnja, kada je bio kod njega na ručku, bio u teškom psihičkom stanju, čak toliko teškom da mu je savjetovao da se javi liječniku, na što mu je optuženi pokazao nekoliko tableta koje pije.

"Tom mi je prilikom stalno govorio da ga je ostavila cura u Beogradu, a ja sam mu rekao da se ne brine jer ima i drugih cura. Na dan ubojstva sam bio s jednim prijateljem u kafiću blizu policije. Tamo su bili Stanislav, Filipov brat, i Filip. Stanislav mi je prišao i pitao znam li što se dogodilo u gradu te da je to napravio njegov brat Filip", posvjedočio je Šolić.

''Bio je nesvjestan''

Naveo je kako je tada pristupio Filipu i rekao mu da je ubio tri čovjeka, ali da je on je tom prilikom "bio potpuno nesvjestan". Izrazio je žaljenje što optuženoga nije odvezao psihijatru jer do ubojstava, istaknuo je, možda ne bi došlo. Nastavio je da je Filip tada bio jako nervozan, a nedugo zatim stigla je policija i odvela ga.

Šolić se prisjetio i da mu je Filip prije tih događaja pričao kako ima problema s nekim momcima, da su mu stavljali nož pod vrat, a i sam se, kaže, sjeća da su neki mladići dolazili na vrata Zavadlavova stana i prijetili njegovu ocu Anti zbog navodnog duga koji je ''napravio'' njegov sin Stanislav.

S obzirom na to da se još jučer u velikoj dvorani Županijskog suda nije pojavila Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka, danas je pročitan njezin iskaz koji je dala neposredno nakon ubojstava u splitskom državnom odvjetništvu.

Ona je tom prilikom izjavila da je kobnog dana bila u šetnji, da su joj telefonski javili kako joj je sin ozlijeđen iz vatrenog oružja, pa je odmah krenula put Varoša. Bila je šokirana cijelim događajem.

Pročitane izjave svjedoka

Sutkinja je potom pročitala i druge iskaze koje su svjedoci ranije dali DORH-u, a koji se nisu pojavili na sudu danas ni jučer. Među ostalim, mogla se čuti izjava Marije Brkljačić, koja stanuje u blizini mjesta zločina. Ona je u izjavi kazala da je bila u dvorištu kada je čula pucnje.

"Pogledala sam prema trgu na Šperunu, vidjela sam dim i ništa drugo. Pokupila sam robu, krenula zatvarati kapiju kad se pojavio Jurica Torlak. Njega poznajem kad je bio dijete, igrao se nekad u našem dvoru s mojim sinovima. Samo mi je uspio reći “Mare, propucan sam, umrit ću!", stoji u izjavi. Nije mu odmah povjerovala, ali je ubrzo vidjela krv.

"Govorio je da će umrijeti, da mu zovem majku. Sin mi je pozvao Hitnu. Vidjela sam da je Jure u teškom stanju, počeo se trzati. Uvela sam ga u prizemlje, polegla na krevet, a onda je došla Hitna pomoć", svjedočila je žena o posljednjim minutama života teško ranjenog Jurice Torlaka, prenosi 24sata

Zavadlavu je istražni zatvor produljen na još dva mjeseca. Kako javlja reporter Nove TV Mario Jurič, na sudu postoji mobitel sa snimkom razgovora Filipa Zavadlava s djevojkom Marijom iz Beograda. 

Prvo se izjasnio krivim pa se predomislio

Suđenje je jučer počelo čitanjem optužnice. Okrivljeni Zavadlav prvo je rekao da se generalno ne osjeća krivim, a potom se ispravio i rekao da se zasad ne želi izjašnjavati o krivnji. Potom su svjedočili roditelja žrtava. Svjedočili su Marijana Knežević, majka Marina Bobana, i Vlado Ožić Paić, otac Marina Ožića Paića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene