Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za trostruko ubojstvo

Otac Zavadlavove žrtve: "Moj sin je ubijen greškom, ubojica to zna, kao i njegov brat. Nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke"

Filip Zavadlav
Filip Zavadlav DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Filip Zavadlav Filip Zavadlav Foto: DNEVNIK.hr Policija ispred Županijskog suda u Splitu - 1 Policija ispred Županijskog suda u Splitu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Policija ispred Županijskog suda u Splitu - 2 Galerija 1/3 >>
Filipa Zavadlava Županijsko državno odvjetništvo tereti da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića.

Na Županijskom sudu u Splitu danas u 9 sati počelo je suđenje Filipu Zavadlavu (25), optuženomu za trostruko teško ubojstvo u Varošu početkom ove godine.

Pročitajte i ovo Reakcija Filipa Zavadlava na snimku poruke koju je poslao djevojci Nastavljeno suđenje VIDEO/FOTO ''Marija, neće ovo biti dobro!'': Na suđenju Zavadlavu puštena snimka koju je poslao djevojci uoči ubojstva, pogledajte njegovu reakciju Zavadlav bez ograničenja - 5 Kako je to moguće Sedam naušnica, brojne narukvice, remen... Filip Zavadlav ne prestaje iznenađivati u sudnici

Raspravu, koja je osim za srijedu zakazana i za četvrtak, vodi sutkinja Višnja Strinić, a očekuje se da će tijekom dokaznog postupka, među ostalim, biti saslušana 23 svjedoka. 

Prvi na redu bili su roditelji ubijenih. Zavadlav je na suđenje dovezen iz zatvora u Gospiću. U sudnicu je ušao vezan dvostrukim lisicama i lancima oko ruku i nogu. Pravosudni policajci potom su mu oslobodili ruke. 

Nakon pročitane optužnice Zavladav je rekao kako se generalno ne osjeća krivim, no potom se ispravio.

"Ne bih se još izjasnio o krivnji", rekao je. 

Ispred i oko suda je policija koja osigurava prilaze zgradi kako bi se izbjegli mogući incidenti. Uz standardnu sigurnosnu provjeru na ulazu u zgradu suda, osobe će se dodatno provjeravati i na ulazu u dvoranu. 

Ispred splitskog Županijskog suda stiglo je i nekoliko osoba koje kažu kako su Filipu Zavladavu došle dati podršku. Neki od njih tvrde da su mu prijatelji. 

Sutkinja Strinić dopustila je da u sudnicu uđe petero građana koji Zavladava podržavaju. Njegov odvjetnik Branko Šerić pri dolasku na suđenje rekao je kako očekuje normalno suđenje. 

Na stanci suđenja s novinarima je razgovarao otac ubijenog Marina Ožića Paića koji je rekao da očekuje pravdu. 

"Ja sam nositelj spomenice '91, nakon rata sam još pet godina vadio mine i moram biti legalist. Bio sam spreman za ovu državu poginuti i spreman sam to napraviti opet i zato očekujem pravednu presudu za ubojicu svojeg sina", rekao je Vlado Ožić Paić. Rekao je kako su tri žrtve ubojstva za njega nevine i da pravosuđe mora poslati poruku da nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke.

"A ovo što sam pozvan tu na sud, da me suoče s ubojicom svoga sina, to je bespotrebno, to je dno dna. Ja sam dao sam izjavu mjesec dana nakon svega, ali njegovu odvjetničkom timu nije bilo dosta i opet su me doveli tu. Istina je da je moj sin imao problema s drogom, griješio je u životu, ali on je lik iz druge priče", ističe otac ubijenog Marina Ožića Paića.

Tvrdi, a isto je rekao i pred sudom, da je njegov sin ubijen greškom.

"Moj sin ubijen je greškom, to znaju i ubojica i njegov brat, njegov odvjetnik, kompletno pravosuđe, Marinovi prijatelji, cijela Torcida i pola grada. Iskreno se nadam da će saznati i cijela Hrvatska kad se završi ovaj slučaj", rekao je otac te dodao kako je ubojica mislio da je na motoru netko drugi.

Potom je iz zgrade suda izašao odvjetnik Šerić, koji je ocu žrtve pokušao izraziti sućut, no nije uspio jer se Ožić Paić nije ni zaustavio.

"Čovjeku je ubijen sin, to je nenadoknadiv gubitak, treba mu izraziti sućut. Njegov je iskaz bio iskren i spontan, ja ga nisam ništa pitao", rekao je Šerić.  

Dodao je da je i Zavadlav htio postaviti pitanje, ali ga je on kao odvjetnik odvratio rekavši kako je bolje da pitanja ne postavlja. Šerić je kazao i da je njegov klijent pod terapijom.

Šerić o stanju Zavladava: "Ponašanje mu je nepredvidivo"

Šerić je jutros u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane obitelji žrtava i još dva svjedoka.

"Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati", poručio je Šerić.

Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom na to da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, odvjetnik je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno, onda ne mora biti skupo, dodao je.

"Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva smjera nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak", kazao je Šerić.

Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Sedam mjeseci nakon krvavog pohoda 

Prošlo je sedam mjeseci od njegova krvavog pohoda po Splitu, gdje je usred bijela dana ubio troje ljudi.

Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Uhićen je iste večeri i odmah prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb.

Ako se Zavadlavu dokaže krivnja, prijeti mu i do 50 godina zatvora. Suočen s optužnicom na pripremnom ročištu, 30. srpnja, Zavadlav je šutio. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene