Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugled profesije prodao za 3000 eura

USKOK nije pojasnio zašto protiv svojeg kolege tužitelja nisu zatražili istražni zatvor, ali zato pomalo nevjerojatno objašnjenje nudi njegov odvjetnik

Mate Matić, odvjetnik zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika (Foto: Dnevnik.hr)
Mate Matić, odvjetnik zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mate Matić, odvjetnik zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Čovjek koji bi trebao biti uzor i ključna karika u raskrinkavanju kriminala - jedan od zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika - osumnjičen je za korupciju. Pušten je da se brani sa slobode.

Istražiteljima USKOK-a kolega je pao u ruke u mjerama poduzetima u jednoj od brojnih istraga. Tražio je mito od 3000 eura, a zauzvrat obećao odbaciti kaznenu prijavu. 

U tajnosti istražitelji su obavili pretres ureda zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Čovjeka koji je kriminalce godinama slao u zatvor, USKOK sumnjiči - za ozbiljan kriminal.

"Stavljaju mu na teret da je primio mito i da je zbog toga učinio određenu radnju", kazao je Mate Matić, odvjetnik zamjenika ODO Zagreb. Tj. da odbaci kaznenu prijavu prijetnje - jednog od glavnog uhićenog u akciji Tebra PNUSKOK-a, kojeg se tereti za krijumčarenje drogom, ali i paljenje osobnih vozila. Cijena cijele priče bila je tri tisuće eura. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UDALJEN IZ SLUŽBE Zagrebački tužitelj uhićen zbog sumnje na primanje mita, prijeti mu do deset godina zatvora

Pročitajte i ovo Akcija policije u Zagrebu (Foto: čitatelj) Idu u Remetinec Akcija Tebra: 15-orici osumnjičenih određen istražni zatvor, u međuvremenu otkrivena i imena uhićenih u BiH  

Kolegama s kojima je još do jučer sjedio za istim stolom zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu aktivno je iznosio svoju obranu. Tužitelji su na kraju zaključili kako za njihovog kolegu kojeg se sumnjiči za uzimanje mita nema dovoljno razloga da mu se odredi istražni zatvor

Glavni državni odvjetnik je bez komentara. Iz njegova ureda poručuju kako su sve odradili po proceduri. "Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske donio je (...) odluku o privremenom udaljenju zamjenika općinskog državnog odvjetnika od obnašanja te dužnosti. (...) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo primanja mita ...", poručuju.

Na ispitivanju i jedan ugostitelj

Uz zamjenika općinskog odvjetnika na ispitivanju je noćas bio i jedan zagrebački ugostitelj. "Mog klijenta USKOK tereti da je posredovao između primatelja i davatelja mita u predmetu za koji me pitate. Mi smo se branili šutnjom. Klijent je u petak navečer u kasnim satima pušten da se brani sa slobode", kazao je njegov odvjetnik Rafael Krešić.

Spise suspendiranog odvjetnika preuzet će njegovi kolege. A može li i tko uopće kontrolirati rad državnih odvjetnika pa i njihovu sklonost kršenju zakona, pojasnio nam je nekadašnji glavni državni odvjetnik. "Tu postoje naravno i određene službe koje eventualno mogu signalizirati da pojedina osoba dolazi u neke čudne kontakte, a to je već indicija za nešto drugo", objasnio je Berislav Živković, bivši državni odvjetnik.

Je li bilo takvih indicija u ovom slučaju, ne zna se. Pritužbe na rad državnih odvjetnika kontrolira državno odvjetničko vijeće. Kojom dinamikom i s kakvim rezultatom - tek nam trebaju odgovoriti.

Nije zatražen istražni zatvor

USKOK inače pojasni okolnosti zbog kojih za osumnjičenike traži istražni zatvor. Zbog čega za svog kolegu kojeg su ispitivali tu mjeru nisu tražili istražni zatvor - ne pojašnjavaju. Ali zato pomalo nevjerojatno objašnjenje ima odvjetnik osumnjičenog.

"Nažalost, do sada to nije bila praksa jer do sada se osobito u ovakvim postupcima, pogotovo kada imate osobu ovakvog kalibra kao što je to moj branjenik, u pravilu kretalo slijepo s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora, a tada bi sve nejasnoće rješavali na Županijskom sudu", kazao je Mate Matić, odvjetnik zamjenika ODO Zagreb.

Inače, osumnjičeni državni odvjetnik do daljnjega će, iako je udaljen iz službe - primati dio plaće. Dokaže li mu se krivnja - prijeti mu i do deset godina zatvora. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene