Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ravnateljstvu policije danas je predstavljen projekt ‘Jačanje kapaciteta MUP-a u borbi protiv krijumčarenja i zloporabe droga’, vrijedan oko milijun eura, koji u ‘twinning projektu’ provode hrvatska i austrijska policija.


Svrha je projekta ojačati kapacitete MUP-a u borbi protiv organiziranoga kriminala, naročito u suzbijanju trgovine, organizirane proizvodnje i prodaje droga, ističu u MUP-u. Projekt je namijenjen toksikološkom laboratoriju Centra za forenzična ispitivanja ‘Ivan Vučetić’, koji će pojačati kapacitete u analizi droga i uspostavi nacionalne kontaktne točke za prijenos uzoraka sintetičke droge te razmjenu podataka s drugim centrima za forenzična ispitivanja o profiliranju sintetičke droge. Od projekta bi trebali imati koristi i kriminalistički policajci, čiji bi se rad trebao unaprijediti poukom o naprednim metodama istraživanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Kalinić: Znam gdje su bačve s milijunima eura Slika nije dostupna 'Bavarska traži 650 milijuna eura od Koruške zbog Hypa'

Taj je projekt podupro i Michael Kainz iz veleposlanstva Republike Austrije, a istaknuo da je on priprema za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, što Austrija podupire. Dodao je kako se nada da će se zaključiti svi hrvatski pristupni pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji do kraja godine. Projekt je podupro i Paolo Berizzi iz izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj koji je podsjetio da je jučer završen zajednički projekt hrvatskoga MUP-a o nadzoru granice, a već danas počinje drugi - vezan uz trgovinu drogom.
Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić i državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić ustvrdili su da je hrvatska policija od primateljice pomoći spremna postati partner austrijskoj policiji u sličnim projektima prema policijama država u regiji. Projekt financira Europska unija u vrijednosti od milijun eura, a prati ga i ugovor o nabavi tehničke opreme u vrijednosti od 1,2 milijuna eura. (Hina)